Spring naar de content

Double-dip? Triple-dip!

Het aantal faillissementen is in Nederland in het eerste kwartaal van 2012 met 22% toegenomen. Dat zijn harde CBS-cijfers. De cijfers zijn confronterend maar kunnen niemand verbazen. Ziet u het ergens beter gaan? Politici en bankiers zien altijd dingen die wij niet zien. U vertrouwde ze, maar u zou meer op uw eigen waarneming moeten afgaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

We waren zó gaan geloven dat het beter ging dat we oranje en rode lichten negeerden. Zo’n faillissementscijfer is er weer een. De discussies over een mogelijk double-dip komen langzaam weer op gang. Dat is een onzindiscussie. Wie zijn verstand gebruikt, ziet dat de eerste dip de internet bubble was.

Dat was in 2000 en de AEX noteerde 701.

Vervolgens herstelden we wat, maar nooit helemaal en kwam de bankencrisis.

Dat was 2008/2009, en de double-dip. De AEX ging naar 194.

Vervolgens herstelden we wat en nu zitten we in de landencrisis die in 2011 moeilijk te missen werd.

De AEX noteerde in september 2011 256. Dit ís de triple-dip en die gaat nog niet weg. De AEX komt weer in de buurt van de 194 uit 2009 en gaat er waarschijnlijk onder. Zou best eens dit jaar al kunnen gebeuren.

Natuurlijk gaan we daar ook weer van herstellen, een beetje.

En daarna komt ook nog de quadriple-dip. Tegen die tijd zal het wel 2016 zijn of zoiets.

De AEX zou dan best eens onder de 100 kunnen staan. Probeert u maar eens uit te rekenen wat dat voor uw vermogen betekent. Uw pensioen. Uw huis. Uw effectenportefeuille.

Waarom ik dat denk. Kijkt u maar eens hier, dat maakt veel duidelijk.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

Onderwerpen