Spring naar de content

Automonteur wordt ster van het EK

Morgen speelt Grant Holt vermoedelijk zijn laatste wedstrijd voor Norwich City. Voor Grant zit er namelijk een EK-tje aan te komen en na dat toernooi zullen de clubs voor hem in de rij staan. Dan zal de hele wereld weten wie Grant Holt is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Hij werd ooit opgeleid tot automonteur. In zijn vrije tijd voetbalde hij voor Carlisle United, de club van zijn jeugd. Er volgde een schier never ending tour langs de zelfkant van het Britse voetbal.

Workington. Halifax Town. Barrow. Sengkang Marine (Singapore). Sheffield Wednesday. Rochdale. Nottingham Forest. Blackpool. Shrewsbury Town.

Shrewsbury Town… Je kunt je er ook met de beste wil van de wereld geen vloeiend combinerend elftal in een modern stadion bij voorstellen. Nee, Shrewsbury Town, dat is regen, wind tegen, natte ballen die rode schroeiplekken op je dijbeen achterlaten. Shrewbury Town, dat zijn eindeloze, met lauw bier overgoten zaterdagmiddagen waarop wéér een nieuwe nederlaag donker en zwaar als een onweerswolk onvermijdelijk op je af komt.

Op 24 juli 2009 vertrok Grant Holt uit Shrewsbury. De club had een bod geaccepteerd van Norwich City. En daar ging hij weer, Grant, op naar een nieuwe uitdaging op de bodem van de profsport.

De eerste wedstrijd ging tegen Colchester United, uit. Altijd lastig.

Het werd 7-1. Grant Holt was onherroepelijk van de regen in de drup terecht gekomen.

Maar na het Colchester-debacle ging het steeds een beetje beter. Norwich promoveerde één keer, Norwich promoveerde twee keer en aan het begin van dit seizoen speelden Grant en Norwich in de Premier League, in stadions met gouden deurklinken, tegen spelers die in een week meer verdienden dan een hele straat in Carlisle in een maand.

Nu, op de laatste speeldag van de competitie, staat Norwich keurig dertiende – safe dus – en Grant heeft er al veertien gemaakt. Slechts één Engelse speler heeft het dit seizoen beter gedaan dan hij. En die speler (Wayne Rooney) is de eerste twee wedstrijden van het EK geschorst. Dus…

Holt heeft zich voor de zekerheid al afgemeld voor de bruiloft van zijn teammaat David Fox, die zegt dat Grants dansmoves node gemist zullen worden straks.

Zo zal het gaan:

Grant schiet er tegen Frankrijk al in de eerste helft twee in, doet er na rust nog eentje bij en wordt uiteindelijk topscorer van het toernooi. Na het EK verhuist hij naar Manchester City, waar hij beste vrienden wordt met Mario Balotelli, omdat hij wel weet hoe je dat piepje in de motor van diens Maserati moet verhelpen. En dan, op een grauwe novembermiddag, koopt hij zelf een Maserati. Een witte. Daarmee rijdt hij dan achtereenvolgens naar Workington, Halifax, Barrow, Sheffield, Rochdale, Nottingham, Blackpool en Shrewsbury. Ze zullen hem er niet meer herkennen

Voor wie niet geregeld naar MOTD kijkt hier een video met goals van de aanstaande EK-held van de ‘Three Lions’.