Spring naar de content

Boerkaverbod: minister Spies oneens met lijsttrekker Spies

Het werkt altijd bevreemdend wanneer een minister Kamervragen over zichzelf moet beantwoorden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Het beste voorbeeld hiervan is natuurlijk oud-integratieminister Hilbrand Nawijn (LPF) die in november 2002 pleitte voor herinvoering van de doodstraf. In het daaropvolgende debat wist GroenLinks-voorman Paul Rosenmöller de minister te ontlokken dat zijn uitspraken waren gedaan door ‘de mens’ Nawijn en niet ‘de minister’ Nawijn. Voorwaar een schizofrene situatie.

Wellicht met deze anekdote in het achterhoofd stelde Pvda-Kamerlid Martijn van Dam enkele weken terug Kamervragen aan minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) over haar uitspraken in de Volkskrant over het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit die van haar wel in de prullenbak mochten verdwijnen.

Van Dam wilde weten of beide wetsvoorstellen nu van tafel zijn. Zover is het nog niet, de minister wil dat aan de Kamer overlaten die voor donderdag 24 mei de lijst van ‘controversiële’ wetsvoorstellen rond moet hebben. Deze worden dan pas behandeld na de verkiezingen.

En dan brengt Van Dam Spies in het nauw. Want wat vindt minister Spies eigenlijk van de uitspraken van CDA kandidaat-lijsttrekker Spies?

Duidelijk. Minister Spies, da’s een ander verhaal, aldus Spies over Spies. En huichelen rondom het boerkaverbod, daar heeft ze een handje van, zo zagen we al eerder.