Spring naar de content

Van Agt: ‘Volkert moet vrij!’

Voormalig minister van Justitie en minister-president Dries van Agt (81) vindt dat Volkert van der Graaf, moordenaar van Pim Fortuyn, vervroegd moet worden vrijgelaten. “Een dader als Volkert mag niet gediscrimineerd worden.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Van Agt pleitte in 1972 als CDA-minister van Justitie voor de vrijlating van de ‘Drie van Breda’. Na grote protesten en een aangenomen motie-Voogd in de Tweede Kamer zag de regering af van gratie. Van Agt ziet geen parallel met de situatie rondom Volkert van der Graaf. “Destijds ging het om een gratieverzoek, nu om een voorwaardelijke vrijlating.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Oud-LPF-Kamerlid Hans Smolders startte onlangs een petitie tégen de vrijlating van Van der Graaf. Van Agt: “Ik hecht zeer aan een eerlijke toepassing van de wet voor alle daders die een vrijheidsstraf uitzitten.”

“Ik hoop dat dit initiatief geen gevolg krijgt. Als oud-minister vind ik dat de wet altijd gehandhaafd moet worden. Het is in feite commotie om niets,” aldus de CDA-prominent. “Een dader wordt in deze rechtsstaat immers altijd vrijgelaten na het uitzitten van tweederde van zijn straf. Hierop mag geen uitzondering gemaakt worden omdat het slachtoffer een bekend persoon is.”

Van Agt: “Ik kan me de commotie wel voorstellen. Het zijn de naschokken van de aardbeving van tien jaar geleden. Dat dit nog steeds zo leeft is begrijpelijk, maar een dader als Volkert mag natuurlijk nooit gediscrimineerd worden. Dat zou het geval zijn als hij geen vervroegde vrijlating krijgt.”