Spring naar de content

Hennis over weigerambtenaren: ‘Iedereen heeft boter op het hoofd’

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis is beschikbaar voor een tweede termijn als Kamerlid. Het waren geen gemakkelijke 18 maanden Kamerlidmaatschap. De rel rondom het verbod op de weigerambtenaar staat een ieder nog op het netvlies: de PVV stemde voor, de VVD tegen. Maar niet onder druk van de SGP zoals nu blijkt. Toch sluit Hennis een eventuele toekomstige samenwerking met de PVV niet uit. Een gesprek. “Die enorme stroom aan emoties was nieuw voor mij.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Haar belangrijkste afweging de afgelopen weken was: “Wil ik hier de komende vier jaar vijfhonderd procent voor gaan?”  Vervolgens zei ze tegen zichzelf: “Ja, dat wil ik.” Maandagmiddag had Jeanine Hennis (Heerlen, 1973) een gesprek met de kandidaatstellingscommissie van de VVD die zich had verzameld op de kamer van fractievoorzitter Stef Blok. En? “Ze willen ook door met mij,” zegt ze dinsdagavond vrolijk tegen HP/De Tijd, Hennis heeft dan net een uren durend debat over paspoorten achter de rug. “Als ik het goed heb wordt op maandag 28 mei beslist over de volgorde, je plek op de lijst dus. Dan word je gebeld, als je niet opneemt ben je je plek in feite weer kwijt. Je telefoon doet er dus toe.” Het tekent het markante VVD-Kamerlid, luim wordt afgewisseld met ernst en andersom.

Opgelucht dat de PVV het gedoogkabinet heeft opgeblazen?
“Nee. Vijf verkiezingen in tien jaar tijd is niet in het landsbelang.”

Premier Rutte – uw partijleider – zei vorige week vrijdag bij Pauw en Witteman dat een stem op de PVV een verloren stem is.
“Aldus de premier. Daarom is het overigens niet minder waar. Maar u wilt nu dat ik reageer op een uitspraak van Mark Rutte. Terwijl u mij interviewt. Daarmee maakt u het ingewikkelder dan het is. De PVV is groot geworden tijdens de verkiezingen van 2010. Anderhalf miljoen mensen stemden op die partij. Je kan dan niet zeggen: uw stem doet er niet toe. Zo is het gedoogkabinet ontstaan. De PVV ontbrak het uiteindelijk aan politieke moed. Nu is er een nieuwe realiteit, nieuwe verkiezingen. Laat de kiezer aan het woord.”

Dus u sluit de PVV niet bij voorbaat uit?
“Je moet geen enkele partij uitsluiten, Nederland is nu eenmaal een coalitieland. Aan de andere kant is het nog maar de vraag hoe waarschijnlijk een toekomstige samenwerking met de PVV is. Potentiële coalitiepartijen moeten wel kunnen leveren. Maar goed, het verbaast mij nog steeds hoe vaak er wordt vooruitgelopen op mogelijke samenwerking tussen partijen ná de verkiezingen. De kiezer is nu aan zet. En mijn inzet is een zo groot mogelijk mandaat voor de VVD.  Een partij moet uitgaan van zijn eigen kracht, een eigen koers uitstippelen..”

Neem ik u even mee naar dinsdag 15 november 2011. De VVD stemde tegen het afschaffen van de weigerambtenaar. Was u net even verlost van de PVV – die vóór stemde – liet u uw oren hangen naar de SGP.
“U dicht de SGP te veel macht toe. De pijn zat ook, en misschien wel vooral bij het CDA. Als onze coalitiepartner.”

U was zichtbaar ontevreden, geëmotioneerd wellicht. Had u niet beter dissident kunnen worden?
“Nee, zo zit ik niet in elkaar. We zijn één club. Politiek succes bereik je nooit in je uppie. De hele fractie heeft dit als moeilijk ervaren. Ik was woordvoerder en trok dus het meeste vuur. De weigerambtenaar is een raar fenomeen. Voor alle duidelijkheid: alle partijen hebben boter op het hoofd in dezen. We hadden dit zo’n tien jaar geleden simpelweg nooit moeten laten gebeuren. De verkiezingen bieden ook in dat opzicht weer kansen.”

Dat zal wel wennen zijn geweest. In Brussel kreeg u applaus, in Nederland dacht me die dag ‘Waar is Hennis mee bezig?’
“Ik heb in die zes jaar Brussel nog nooit meegemaakt dat de media zich zo op je richten als hier. Een Europarlementariër werkt meer in de luwte. In de Tweede Kamer krijg je gelijk een camera op je snoet. Dag in, dag uit vele heftige reacties op bijvoorbeeld Twitter en in mijn e-mail. Positief, maar uiteraard ook negatief. Dat werd me direct duidelijk op de eerste dag van mijn Kamerlidmaatschap. Die enorme stroom aan emoties was nieuw voor mij. Dat zie ik overigens niet als negatief, maar ik had het niet eerder zo meegemaakt. Ik ben oprecht blij dat ik beide parlementen heb mogen ervaren. Er zit zoals gezegd verschil tussen Europarlementariër zijn en het Kamerlidmaatschap. Ik heb beide rollen vervuld, misschien ben ik daardoor een meer volwaardig volksvertegenwoordiger geworden.”

Heeft u in die achttien maanden dingen voor elkaar gekregen?
“Zeker. Zo heeft Ivo Opstelten, op mijn aandringen, vandaag een wet voorgesteld om witwassers steviger te straffen. Morgen spreken we over de aanpak van outlaw bikers, door mij geagendeerd. Eind vorig jaar werd mijn motie aangenomen over de security breach notification; die voorkomt dat zo’n toestand met Diginotar zolang kan dooretteren. Voorlichting over seksuele diversiteit maakt inmiddels deel uit van de onderwijskerndoelen. Dat is het werk wat ik wil doen, waar ik mij voor wil inzetten.”

Jeanine Hennis heeft er zin in, zoveel is duidelijk.
“Toen het kabinet viel is de campagne begonnen. Met strijdbaar zijn voor een liberaal Nederlands is niet mis.”

Onderwerpen