Spring naar de content

‘Het is verstandig als de rechter hier niet in treedt’

Geert Wilders daagt de Nederlandse Staat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert denkt er het zijne van. “Het is verstandig als de rechter hier niet in treedt.”

Het was een rumoerige namiddag in het Haagse. Geert Wilders’ PVV vroeg een hoofdelijke stemming aan over zijn voorstel om het besluit over het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) tot na de verkiezingen uit te stellen. Hij beet in het stof; hij werd alleen gesteund door de SP en de Partij voor de Dieren. Vervolgens maakte hij bekend dat PVV-advocaat Bram Moszkowicz.de Nederlandse Staat voor de rechter sleept. Reden: onrechtmatige daad.

Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert van de Radboud Universiteit Nijmegen reageert bijkans geamuseerd wanneer HP/De Tijd hem vanavond spreekt. “Als ik het zo zie gaat het om een politiek besluit. Wat de regering neemt in overleg met het parlement. Mijn eerste reactie is dan: de rechter moet zich niet begeven in politieke afwegingen. In feite probeert Wilders de rechter een politieke uitspraak te ontlokken. Hij betrekt de rechter in een politiek geschil.”

Volgens Bovend’Eert hebben zich in het verleden weleens – niet helemaal – vergelijkbare zaak voorgedaan. “U moet dan denken aan de besluitvorming rondom het opstellen van kernwapens in Nederland. Dat zijn zaken die het kabinet regelt, al dan niet in overeenstemming met het parlement. Een rechter zou daar niet in moeten treden.”

“Ik weet niet of het verstandig een confrontatie als deze op te zoeken. Het is ook raar dat Moszkowicz zich hiervoor leent. Dan snap je er niets van. Mijn inschatting is dat de rechter gaat zeggen dat hij hier niet in wil treden en de vordering afwijst. Dat zou heel verstandig zijn.”

En hoe zit het met die vermeende ‘onrechtmatigheid’? “Het lijkt mij niet dat het kabinet of het parlement onzorgvuldig gehandeld heeft. Ik zie ook niet hoe dit alles in strijd zou kunnen zijn met de Grondwet. Tenzij Wilders dat kan aantonen maar dat moet ik dan eerst zien gebeuren.”

Een mission impossible voor Wilders cum suis dus? “Ik vind het een prachtige en originele casus. Het zou een leuke tentamenvraag zijn. Wel één waar elke tweedejaars student uit moet kunnen komen: hier doet de rechter niet aan mee.”

Onderwerpen