Ruud komt
Een dag nadat Ruud van Nistelrooy aankondigde met voetballen te stoppen omdat het lichaam ‘op’ schijnt te zijn, verliet Luuk de Jong het trainingskamp van het Nederlands Elftal in Hoenderloo. Luuk krijgt rust.
Nou ben ik wel eens in Hoenderloo geweest – per ongeluk – en rustiger dan daar krijg je het nergens. Dus dat Luuk de Jong zijn rust buiten Hoenderloo moest zoeken, dat lijkt me sterk. Bovendien, een 35 jaar oud lichaam dat ‘op’ is? Mijn tandpasta is ook wel eens op, maar als je de tube doormidden knipt, schijn je er nog weken mee te kunnen poetsen.
De geruchten fluisteren zich door de bossen rond Hoenderloo, het geheim dat binnen kringen van sportjournalisten al bekend staat als het Pact van Hoenderloo, zingt tussen de bomen. De vogels fluiten het aan elkaar door. En ik weet het. Komt-ie.
Ruud komt.
Ik herhaal het maar even, voor de zekerheid.
Ruud komt.
Ik zal het toelichten: het Pact van Hoenderloo is een soort masterplan, opgesteld door een commissie van bijzonder wijze mannen, waaronder Kees Jansma, Frits Barend, Ruud Gullit en Tofik Dibi. Het plan is als volgt.
Binnen enkele dagen volgt het bericht dat Luuk de Jong nog meer rust nodig heeft en met onmiddellijke ingang toetreedt tot een Tibetaans klooster, waar hij zich de komende twintig jaar zal toeleggen op het volledig met de kracht van de geest maken van doelpunten.
Enkele journalisten (allemaal onderdeel van het Pact van Hoenderloo) vragen de bondscoach scherp wie Luuk zal vervangen.
De bondscoach antwoordt dat hij er nog niet uit is.
Bij het samenstellen van de definitieve selectie wordt nummer 17 niet uitgedeeld. Vergeten.
Onbegrijpelijke fout van de bondscoach, maatschappelijke onrust, Oranjefeesten afgelast, UEFA-inschrijving gesloten, het is niet anders. We zullen het in Polen en Oekraïne maar met 22 man moeten doen.
Enkele journalisten (zie boven) schrijven mild-kritische columns waarin de fout van de bondscoach ‘oerdom maar te overzien’ zal worden genoemd.
Tegen Denemarken stelt Van Marwijk Huntelaar en Van Persie tegelijk op. Grote vreugde. Tegen die tijd is iedereen Luuk de Jong al lang vergeten.
En dan, tegen Duitsland, als de opstellingen der beide elftallen in beeld verschijnen en de eerste tonen van het Wilhelmus klinken, de namen worden opgelezen; daar is-ie: die ongeschoren tronie waar honderden keepers wereldwijd nog steeds regelmatig zwetend van wakker schieten.
Ruuds lichaam is pas op als hij met een beker op een of andere rondvaartboot staat. Met dank aan het Pact van Hoenderloo.