Spring naar de content

De man en zijn spuit

Ik moet u iets bekennen: ik heb een hogedrukspuit gekocht.En geen prul, maar een echte Kärcher, de Rolls Royce onder het tuingereedschap. Hij kostte een paar centen, maar ach, het is mei en binnenkort wordt mijn vakantiegeld overgemaakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Weken-, nee, máándenlang had mijn buurman mij aan mijn hoofd gezeurd over de zegeningen van de hogedrukspuit. Zijn uiteenzettingen ontaardden al gauw in een monoloog die leek te zijn bestemd voor een gehoorgestoorde. De laatste keer dat ik hem ermee zag, buiten, was buurman de tegels van zijn stoep aan het schoonspuiten. Hij bleek zijn uitzet te hebben uitgebreid met een koptelefoon, want het kreng maakt een hoop herrie. Zoals hij daar stond, met enorme kaplaarsen aan zijn benen, zag ik een hele meneer zeer belangwekkend werk verrichten.

Maar goed, nu heb ik er dus ook een. En ik moet zeggen: ik begrijp mijn buurman inmiddels heel goed. Gisteren heb ik mijn tuinbank ermee schoongespoten. Weliswaar was ik zelf zeiknat geworden en de alg en andere vuiltjes liggen nu overal in de tuin, maar de bank oogt als nieuw.

Daarna heb ik de tegels in mijn tuin gereinigd en toen ook dat klusje was geklaard, vroeg ik mijn vrouw of zij nog iets voor me wist dat ook eens grondig schoongespoten moest worden. Ze wist het niet zo gauw en toen zij daarna boodschappen ging doen, heb ik haar verrast met schone ramen. Nou ja, dat was de bedoeling, maar het vuil op de ramen was zo hardnekkig dat het er naar mijn idee alleen af kon als ik ook nog een trekker zou gebruiken. Die kon ik dus niet vinden. Ik kan u melden dat mijn vrouw niet zo blij was met dit anders zo vurig gehoopte staaltje van eigen getoond initiatief, want nu moest zij op zoek naar de trekker, die overigens pas na het nodige gezucht en gekreun werd gevonden, en zag zij zich genoodzaakt het karweitje af te hechten.

Er is me intussen wat opgevallen. Die spuit werkt verslavend. Het ding ligt zeer prettig in de hand en als het water er met grote kracht uit-ejaculeert, ja – hoe zal ik dat nou zeggen? – dan geeft dat een zeer bevredigend gevoel. Zolang ik die spuit in mijn hand houd, ben ik de baas. En niemand anders. Vandaag ga ik mijn auto wassen en hoewel jaloerse collega’s op het werk al waarschuwden dat ik de lak met mijn spuit kan beschadigen, ga ik het toch doen. En als de lak er onverhoopt afgaat, dan zoek ik een ander doelwit. Desnoods doe ik de tegels op mijn deel van de stoep voor het huis.

Ik twijfel nog over aanschaf van de oorbeschermers, maar ik heb begrepen dat de firma Kärcher ook trekkers heeft die op de spuiten passen en zo zelfs automatisch het vuil van de ramen kunnen afnemen. Moederdag is al geweest, maar het is binnenkort vaderdag, dus dat cadeau is alvast binnen.