Spring naar de content

De AEX kan nog 70% omlaag

Bij de euforie over de beursgang van Facebook, in elk geval is-ie er in de media, zouden we bijna vergeten dat de AEX sinds 18 februari 2011 al met ruim 22% is gedaald. Waarvan alleen dit jaar al weer ruim 7%. Toen noteerden we 374, gisteren 290 en er gaat vandaag bij de opening in elk geval nog wel wat vanaf.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Jaren geleden, ik werkte toen bij het CBS, kreeg ik een divisiedirecteur op de kast door te voorspellen dat de AEX binnenkort onder de 200 zou noteren, we stonden toen nog flink hoger. Maar op 9 maart 2009 was het zover: 194. Wie toen instapte en op 18 februari 2011 er weer uitging, maakte een rendement van bijna 100%. Ik moet er bij zeggen: op de stijging. Je kunt namelijk ook aan dalingen verdienen. Er zijn mensen die verdienen aan een daling immoreel of tenminste amoreel vinden. Ik begrijp daar niks van, op de beurs is de een zijn winst altijd het verlies van de ander, bij stijgingen én dalingen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Had uw pensioenfonds maar gerekend op dalingen, dan hoefde u de rest van uw leven geen premie meer te betalen.

Waarom denk ik dat we, ergens in de jaren 2016 of 2017, nog een AEX onder de 100 gaan zien?

Omdat de theorieen op basis waarvan ik beleg een bepaald verloop voorspellen. En in de grote lijn zitten ze er niet naast, althans niet in de afgelopen tien jaar. Overigens: niks nieuwlichterij en ook laat ik computers geen orders inleggen, van die theorieen is de jongste al zo’n 80 jaar oud en de oudste gaat terug naar de vroege Middeleeuwen.

U dacht dat de Internetbubble destijds erg was? Die bracht de AEX van 701 op 8 september 2000 naar 217 op 12 maart 2003. Da’s bijna 500 punten en die kunnen er nu niet meer af want we hebben ze niet meer. Maar het was wel een daling van zo’n 70% vanaf de top.

Nu hebben we die top in februari 2011 gezien op 374. 70% eraf brengt ons een AEX op 112. Zelf denk ik dat we onder de 100 zullen zijn geweest voordat alles wat zich nu wereldwijd afspeelt zal zijn uitgebrand.

Zal het alleen maar omlaag gaan, de komende jaren? Zeker niet, er zullen lange periodes van stijging zijn maar die nooit meer de oude toppen bereiken. Om vervolgens afgewisseld te worden door nog heftiger dalingen. Zo gaat het sinds het jaar 2000, toen de dalingen begonnen. En we zijn nog lang niet klaar.

Het goede nieuws: onze kinderen krijgen het daarna weer goed.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.