Facebook als relatiebreker

Mark Traa 18 mei 2012 Leven

Leuk, dat Facebook. Maar er kan ook ellende van komen in de relationele sfeer. Zeg maar gerust: bizarre ellende. Een bloemlezing.

Vrijdag werd bekend dat een Indiase vrouw al na twee maanden huwelijk haar man aan de dijk heeft gezet omdat die zijn Facebookstatus was vergeten te veranderen. Er stond geen ‘gehuwd’ maar nog steeds ‘alleenstaand’. Die laksheid kon ze hem niet vergeven. Van de rechter moet het stel het nog een half jaar met elkaar proberen, maar naar verluidt is de vrouw in kwestie er al helemaal klaar mee.

Een vergelijkbaar geval deed zich enkele jaren geleden voor in Engeland: een man zag tot zijn verbijstering dat zijn vrouw nog single was op Facebook. In blinde woede stak hij haar neer en deed vervolgens een zelfmoordpoging die mislukte. De rechter veroordeelde hem tot levenslang.

Alimentatie
In 2010 verliest een vrouw uit het Belgische Koksijde een rechtszaak die haar ex-man tegen haar had aangespannen. De vrouw had beweerd dat ze geen alimentatie kon betalen. Op haar Facebookprofiel was echter te zien dat ze recentelijk een reisje naar Rome had gemaakt, en ook poseerde ze trots met een nieuwe laptop. De rechtbank vond dit voldoende bewijsmateriaal en stelde haar ex-man in het gelijk.

Laster
In 2011 wordt een stel uit het Belgische Kortemark aangeklaagd omdat het een vals Facebook-profiel had aangemaakt van de voormalige bedrijfsleider van de vrouw. Op het profiel hadden de twee berichten geplaatst waaruit zou blijken dat de oud-werkgever er een buitenechtelijke relatie op na hield. De rechter veroordeelde de betrokken vrouw tot zeven maanden voorwaardelijk, haar man werd vrijgesproken.

Moordplannen
In januari dit jaar gaat een 51-jarige Australiër de cel in omdat hij een Facebook-vriend van zijn vrouw wilde laten vermoorden. De vrouw was in contact gekomen met een voormalige schoolgenoot, en dat kon haar man niet verkroppen. Toen de twee elkaar ook nog bleken te hebben gebeld, sloegen de stoppen door: de man huurde een kennis in om de schoolvriend in elkaar te laten slaan. Toen die kennis de politie alarmeerde, bleek uit nader onderzoek dat de man zelfs plannen had gemaakt om de Facebook-vriend te laten doden.

Nog een graadje hoger op de paranoïa-schaal: in maart dit jaar schoot een man uit de Dominicaanse Republiek zijn vrouw dood omdat ze op een foto op haar Facebook-pagina te zien was met een andere man. Na de moord legde de schutter de hand aan zichzelf.

Naaktfoto’s
In april wordt een Australische man veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, nadat hij naaktfoto’s van zijn ex-vriendin op zijn Facebook-profiel had geplaatst. De man gaf toe dat hij tot zijn daad was gekomen uit wraakgevoelens: hij wilde haar simpelweg zo veel mogelijk kwetsen.

In januari krijgt een Amerikaanse man van de rechter te horen dat hij een celstraf kan voorkomen wanneer hij een maand lang elke dag op het Facebook-profiel van zijn vrouw zijn excuses aanbiedt. De man had akelige dingen over zijn vrouw op internet gezet. Na 26 dagen stopte de man met excuseren: hij vond het wel genoeg zo. De rechter voor wie hij vervolgens verscheen ook: hij schortte de gevangenisstraf op.

Waaraan wij slechts kunnen toevoegen dat nieuwe speeltjes, hoe leuk ook, altijd riskant zijn in de handen van idioten.

 

Reageer op artikel:
Facebook als relatiebreker
Sluiten