Kandidatuur Tofik Dibi van de baan?

baspaternotte 18 mei 2012 Politiek

Met updates – Crisis binnen GroenLinks. Tofik Dibi heeft een spreekverbod opgelegd gekregen. Zelfs Femke Halsema mengt zich nu in de controverse.Aad van den Heuvel meldde vanmiddag in het programma De Halve Maan de problemen rondom Dibi. Dibi zou vanmiddag aanschuiven bij het programma maar zegde onder druk af. Het partijbestuur ontbood Dibi op het partijkantoor aan de Utrechtse Oudegracht.

Inmiddels is duidelijk dat de Kamerfractie van GroenLinks hamert op een lijsttrekkersreferendum. Jolande Sap, Ineke van Gent en Mariko Peters hebben zich inmiddels in dergelijke bewoordingen uitgelaten. Ook Femke Halsema bemoeit zich met de kwestie, een teken aan de wand. De oud-partijleider heeft zich sinds haar vertrek uit de nationale politiek nauwelijks uitgelaten over haar partij. De ontwikkelingen van vanmiddag leest u hieronder.

Of een eventueel lijsttrekkersreferendum van de baan is, is nog onduidelijk. Het lijkt er vooralsnog op dat GroenLinks Dibi wil houden aan de afspraken over de interne campagne. De partij heeft een ‘campagneprotocol‘. Daarin staat dat lijsttrekkerskandidaten geen campagne mogen voeren tot donderdag 31 mei, de dag dat het partijbestuur de kandidaten bekend maakt. De vraag is nu: heeft Tofik Dibi een spreekverbod opgelegd gekregen? We weten het niet, hij neemt zijn telefoon niet op.

Update 16:09 – De Halve Maan (NTR) weet het zeker. Het partijbestuur heeft besloten dat Jolande Sap de enige lijsttrekker is. GroenLinks houdt geen referendum en de leden mogen derhalve ook niet gaan stemmen.

Update 16:14 – GroenLinks neemt niet op maar reageert – gelijk Geert Wilders – middels een tweet. De partij lijkt te weerspreken dat het referendum over de mogelijke lijsttrekker van de baan is.

Update 17:08 – Er gaat iets mis in de communicatie tussen de GroenLinks-top in Den Haag en het partijbureau in Utrecht. Partijleider Jolande Sap pleit voor een referendum over het lijsttrekkerschap. Scheidend Kamerlid Ineke van Gent steunt haar in die gedachte en rept over het ‘feest van de democratie‘. Ondertussen is oud-partijvoorzitter Henk Nijhof boos op PvdA-voorzitter Hans Spekman.

Update 17.30 – Dibi vecht als een leeuw. Wordt vervolgd.

Update 18.10 – Femke Halsema – die zich sinds haar aftreden verre heeft gehouden van de besognes van GroenLinks – mengt zich in de discussie. Ze wil kunnen kiezen en zich vooral niet hoeven schamen.

 

 

Reageer op artikel:
Kandidatuur Tofik Dibi van de baan?
Sluiten