Spring naar de content

De Griekse bankrun is allang begonnen

Op 19 mei 2011, een jaar geleden dus, was het groot nieuws in de media: er was een digitale run op de Griekse banken aan de gang van ongekende omvang.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Zo’n veertig miljard Euro was al verhuisd naar banken op Cyprus. We mogen er wel van uit gaan dat het de grote jongens betrof en dat die veertig miljard een tussenstand was, het is daar echt niet opgehouden.

Deze week komen er berichten over een bankrun in Griekenland. Dat lijkt me een beetje mosterd na de maaltijd, dit zijn de kleine krabbelaars die keurig in de rij voor de flappentap wachten op hun beurt. De rijen worden langer, dat wel, en het zou al snel om miljarden kunnen gaan. En inderdaad, als er geen contanten meer zijn dan valt zo’n bank om, dat kan geen verrassing zijn.

Wat zo langzamerhand wel een verrassing mag heten is dat we er in Europa niet, zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, een speciaal instituut voor hebben dat effectief kan ingrijpen. In de VS is er de FDIC, de Federal Deposits Insurance Corporation, een staatsinstelling die letterlijk in een weekeinde een bank sluit en belangen tegen firesale-prijzen aan een andere bank overdraagt waar u dan de maandag erop terecht kunt. De FDIC verkoopt vervolgens alle incourante zaken van de failliete bank, zoals leningen met weinig onderpand, aan iedereen die er een beetje verstand van heeft en het geld op tafel kan leggen. U kunt ook bieden, kijk maar hier.

Dat gaat daar heel goed: er zijn op die manier de afgelopen jaren honderden banken op vrijdagavond gesloten en op maandagochtend onder een andere naam heropend. Wat ook helpt is dat het depositogarantiestelsel daar tweehonderdvijftigduizend dollar per keer garandeert. IJslandse en DSB-achtige toestanden zijn daar niet voorgekomen, uw spaargeld zou er veilig zijn geweest.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

Onderwerpen