Zuckerberg werd ‘maar’ 88 miljoen dollar méér waard

Dr. Doom 18 mei 2012 Beursplein

De Nasdaq is gesloten en na een dag waarop het aandeel Facebook debuteerde resteert de kater voor een heleboel beleggers. Wie zich gisteren nog gelukkig waande omdat hij voor 38 dollar aandelen toegewezen kreeg, die staat na alle euforie met zo goed als lege handen: het aandeel sloot een magere 0,61% hoger. Niks gekte. Na het slot van de beurzen is er nog even de nabeurse handel mogelijk. Na tien minuten stond het aandeel nog maar 8 dollarcent in de plus.

We hebben de fluctuaties vandaag gevolgd, vanuit het perspectief van Mark Zuckerberg. Wat werd hij méér waard? Het aandeel Facebook heeft vandaag even op 45 dollar gestaan en tegen die koers zou zijn papieren dagwinst ergens tussen de 2,5 en 3 miljard hebben bedragen. Aan het eind van de beursdag was daar nog 88 miljoen van over. Die komen overigens wel boven op de 15 tot 19 miljard dollar die hij gisteren al waard was. Van alle grote social media-merken die dit jaar en vorig jaar al naar de beurs gingen, heeft Facebook het op z’n eerste dag het slechtst gedaan.

De handel kwam te laat en chaotisch op gang, vér na de opening van de Nasdaq en ook ver na het later aangekondigde tijdstip van 17:00 uur.

Intussen had Zuckerberg wel de openingsbel van Nasdaq geluid , om 15:30 uur.

  1. Vlak voor opening is Zuckerberg 14,55 miljard waard. Volgens de ene bron. Volgens een andere bron 19 miljard. En dan zijn er nog wat schattingen daar tussen in. In onze berekeningen gaan we van het eerste bedrag uit, dan kan het voor hem alleen maar meevallen.
  2. Direct na opening is de koers + 12%. Op papier verdient hij zo’n 1,7 miljard.
  3. Na een kwartier is daar nog zo goed als niets meer van over, een kleine vier miljoen.
  4. Na een half uur keren de kansen weer: +6% ten opzichte van de opening. Toch weer 885 miljoen ‘gevonden’, papieren winst
  5. Na een uur loopt de winst weer op naar zo’n + 8%: ruim 1,1 miljard.
  6. Nabeurs, dat wil zeggen ná 22:00 uur, maken we de balans voor vandaag op: bij een koerswinst van 0,61% resteert er nog zo’n 88 miljoen.

Laten we eerst even afspreken dat we niet gaan lopen millimeteren. Voor u mag een miljoen dan een hoop geld zijn, bij Facebook is dat vandaag drie cijfers achter de komma dus daar doen we niet aan.

Daarnaast is het schier onmogelijk om op dit moment precies te achterhalen hoeveel aandelen Mark heeft. Allerlei sites en documenten raadplegend ontstaan er verschillen van soms een paar honderdduizend aandelen. In dollars al snel zo’n 100 miljoen. Dat is dan één cijfer achter de komma. Ik kom ook schattingen van 19 miljard dollar tegen, ik kan dat aantal aandelen niet echt onderbouwen. Hij heeft er van twee soorten, Class A en Class B, de tweede soort heeft tienmaal zoveel stemrecht als de eerste. Daarom houdt hij met ruim 28% van de Class B toch een meerderheid als het gaat om stemrecht.

Er is, zoals wettelijk verplicht, bij de Securities and Exchange Commission een S-1 ingediend. Dat is een document waarin de uitgifte en notering van aandelen wordt beschreven.

Nadelen van deze S-1:

– hij is al van februari 2012;
– er staan nogal wat getallen open, later in te vullen;
– na die datum heeft Facebook nog overnames gedaan, bijvoorbeeld van Instagram, en die worden doorgaangs ook (grotendeels) met aandelen betaald.

Reageer op artikel:
Zuckerberg werd ‘maar’ 88 miljoen dollar méér waard
Sluiten