Spring naar de content

Ze zoende me zomaar. En ik zoende terug

Ze zoende me zomaar. En ik zoende terug. Het was nacht, ik logeerde bij haar op de bank en zij liep rond omdat ze niet kon slapen, zei ze. Terwijl we zoenden dacht ik nog: dit is misschien wel raar. Maar het was ook wel fijn. Zacht. Onze tongen die om elkaar heen bewogen. Dus liet ik het gebeuren. Ze raakte mijn borsten aan maar verder niks.
Toen gingen we slapen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

De volgende dag waren we weer gewoon vriendinnen alsof er niets was gebeurd. En nee, ze was niet lesbisch. En ik vooral niet. Er was alleen behoefte aan intimiteit, in de vriendschap. Of in het leven sowieso. Na deze avond vielen twee dingen me op. Eén: mijn toenmalige vriend vond het niet erg toen hij het hoorde. Veel minder erg in ieder geval dan die andere keer toen ik met een man had gezoend. Met een vrouw is het blijkbaar niet echt vreemdgaan. Misschien vond hij het een grap, of twee vrouwtjes die een beetje in de war waren. Of misschien wel opwindend. Twee vrouwen is natuurlijk, terecht of niet, de grootste fantasie van de meeste mannen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Twee: de meeste vrouwen aan wie ik het vertelde, zeiden dat ze het ook wel eens doen of hebben gedaan, met een vriendin zoenen. Eentje vertelde dat het uit pure vriendinnenliefde was: ze hield zo veel van haar vriendin dat kussen een logisch gevolg was en daar zat nauwelijks een seksuele lading aan. Een andere deed het vaker en was misschien wel biseksueel, zei ze zelf, of bi-curieus zoals psychologen het noemen: je bent nieuwsgierig naar biseksueel zijn maar noemt jezelf niet zo.

Op de middelbare school deden alle meisjes het, stiekem in tienerkamertjes met niemand anders erbij of op schoolfeesten met iedereen erbij. Vraag maar eens na bij de vrouwen die u kent. Er zullen er weinig zijn die het fenomeen niét kennen of eraan mee deden. Op ons eindexamengala gingen alle meisjes met elkaar zoenen, weet ik nog. Dat vonden hun vriendjes ook geen vreemdgaan en niemand vond het sletterig. Het hoorde bij het moment, bij volwassen worden en het hoorde bij vrouw zijn. De meisjes kregen geen van allen het predicaat lesbisch opgespeld.

Flexiseksueel werd het genoemd nadat Madonna met Britney Spears tongde tijdens de MTV Awards in 2003 en daarvoor deden Ellen ten Damme en Katja Schuurman dat ook, zeiden ze in interviews. Flexiseksueel betekent dat vrouwen graag omgaan met mooie vrouwen  en ermee flirten, en zelfs zoenen, maar een relatie liever met een man willen. BNN presentatrice Nicolette Kluijver speelde een lesbische vrouw in Van God Los en zegt in een interview in Viva deze week dat ze het gelukkig goed kon vinden met Karien zodat ze de vrijscène kon spelen.

Dat is de crux: vrouwen kunnen puur uit vriendschap of interesse of genegenheid met andere vrouwen zoenen. Gek genoeg ligt het bij mannen anders: die zijn in ieder geval wel biseksueel als ze met elkaar tongen, heteroseksuele mannen moeten daar doorgaans niet aan denken – en hun vrouw ook niet. Hoewel mannen kameraden voor het leven kunnen zijn, en misschien alles in hun leven vóór andere mannen doen veel meer dan ze het voor vrouwen doen, en hoewel mannen ontzettend veel van elkaar kunnen houden en misschien sneller homofiel zijn in hun gedrag, zullen ze niet zo snel een tong in elkaars mond stoppen.
Maar meisjes zoenen met meisjes. Omdat ze elkaar aardig vinden. Dan weet u dat.