Kies het Allerslechtste Oranje sinds ’88. Wie wordt de rechtsachter?

Pieter Yspeert 21 mei 2012 EK 2012

Het team van 1988, dat was echt een goed stel. Daarna is het alleen maar slechter geworden. Op deze plaats kunt u het állerbelabberdste Nederlands Elftal sinds 1988 kiezen. De patatgeneratie, de Kabel, alles komt voorbij. Want vooralsnog zijn alle internationals ná 1988 ronduit losers.

Vandaag trappen we af met: wie was de allerslechtste rechtsachter?

 

KANDIDAAT 1. Ferdi Vierklau (1973, 2 interlands)
Hij keek altijd vriendelijk, Ferdinand Vierklau. Een echte ster werd het nooit, ondanks een respectabele clubcarrière bij FC Utrecht, Vitesse, Tenerife en Ajax. In Oranje bleef hij nauwelijks overeind, al won hij zijn beide interlands, van Wales (1-3) en Zuid-Afrika (0-2).

Er is weinig beeldmateriaal van Vierklau te vinden. In deze wedstrijd uit zijn Ajax-tijd blunderde de verdediging telkenmale. Cambuur-uit, altijd lastig.

KANDIDAAT 2. Theo Lucius (1976, 3 interlands)
Speelde drie interlands onder bondscoach Marco van Basten. Hij was niet de enige opvallende debutant, daarover later meer. Boem Boem Theo maakte het nooit helemaal waar bij PSV maar werd later een cultheld bij Feyenoord door zijn nimmer aflatende inzet. Lucius brak tijdens zijn tweede interland zijn kuitbeen. Desondanks mocht hij later nogmaals in Oranje opdraven tegen Andorra.

Dat Lucius niet altijd serieus genomen werd blijkt ook goed uit deze video. (Maar hij heeft wel zelfspot).

KANDIDAAT 3. Fernando Ricksen (1976, 12 interlands)
Een bijzonder geval, Fernando. Alcoholproblemen zorgden ervoor dat hij bij Glasgow Rangers uit de selectie werd gezet. Hij hervond zich nog even in Sint-Petersburg onder coach Dick Advocaat. Dit seizoen ploeterde hij nog even bij jeugdliefde Fortuna Sittard. Zijn laatste interland speelde hij al in 2003. Echt overtuigen deed hij in Oranje nooit, behalve in Minsk. Daar trapte hij na een avondje stappen dronken de deur van zijn hotelkamer in, wat hem een paar duels schorsing opleverde.

Fernando Ricksen slaat de aanvoerder van zijn ploeg Zenith Sint-Petersburg tijdens de wedstrijd.

Stemmen kan tot woensdagochtend. Dan op deze plaats: stemmen op de allerslechtste linksbuiten.

Reageer op artikel:
Kies het Allerslechtste Oranje sinds ’88. Wie wordt de rechtsachter?
Sluiten