Spring naar de content

De horrorzomer is begonnen

Volgens het KNMI was dinsdag de eerste zomerdag van 2012. Voor menigeen reden om nu al te waarschuwen voor de gruwelen van de koperen ploert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark Traa

Zo gaat dat nu eenmaal: bij elke schommeling in de weersgesteldheid schieten allerlei instanties in een kramp. Want stel je voor dat de bevolking niet of onjuist is geïnformeerd over de gevolgen van welke aberratie in het weer dan ook. Dat zien we in de herfst, wanneer er acuut blaadjes van de rails moeten worden gehaald. Dat zien we in de winter, wanneer er tijdig strooizout moet worden aangerukt. En dat zien we dus ook in de zomer, want er kan niet vroeg genoeg worden gewaarschuwd voor de desastreuze effecten van zonneschijn.

Hittegolf
Vandaar dat Meteoconsult het dinsdag wel opportuun vond om maar meteen een stuk te schrijven over vroege hittegolven. Het KNMI vond het een mooi moment om een waarschuwingssysteem tegen smog bij bosbranden onder de aandacht te brengen. In Schoonhoven zijn al koelkaststickers uitgedeeld met tips voor ouderen, want die zijn in de regel de eerste slachtoffers van de hitte.

Zomerproof
Ook in Den Haag is de gemeentelijke website helemaal zomerproof gemaakt. In de hondenwereld wordt al gewaarschuwd voor een fatale warmte. Pubermeisjes hebben het over hun zomerse haarcoupe en aanstaande moeders over zwanger zijn in de hitte. Elders wordt al gewaarschuwd voor zomerse huiduitslag. Verder lezen we al tips voor het inbakeren van baby’s in de zomer. En dan zijn er ook nog die arme studenten die examen moeten doen.

Maar valt er eigenlijk al iets te zeggen over het weer, deze zomer? Nou, nee. Een enkele vermetele weerman voorziet een ‘flink warme zomer’ met ‘kans op een of meerdere warmtegolven’. Dat klinkt ons redelijk vaag in de oren, maar voor menige instantie zal het concreet genoeg zijn om alles uit de kast te halen. Verrast worden door de natuur, dat pikken we in Nederland gewoon écht niet meer.