Spring naar de content

Gedichten: Monasch mijmert

Terwijl de verkiezingscampagnes zo langzamerhand opgetuigd worden blijkt PvdA-Kamerlid Jacques Monasch al volop bezig. Hij houdt een ‘blogboek’ bij met overpeinzingen. Poëtische mijmeringen over politiek, maar ook over voetbal en tuincentra.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Hoewel zijn werk sterk atypisch is, lijkt de Sneker dichter – met een minimum aan traditionalisme – de lezer bewust te willen maken van het verrassende van het alledaagse. En daar zitten pareltjes tussen. Neem nou het bezoek aan het tuincentrum afgelopen weekeinde:

Tuincentra

Ik geef het toe.
Ik was er.
Tuincentrum.
Of liever tuincentra.
Een lang weekend lang.

Lippenhuizen, Bonte Bok.
Het zegt u wellicht weinig.
Ze hebben er mooie tuincentra.
Bij Bonte Bok meewarig aangekeken.

Poëtische mijmeringen, wie had dat gedacht van de oud-spindoctor (PvdA-campagne 2002, 23 zetels verlies omdat Melkert ‘niet wilde luisteren’)? Maar dat u niet denkt dat Monasch – binnen de partij staat hij bekend als een klassieke socialist – is gestopt met het verkopen van De Boodschap. Een citaat uit Wegwerpwerknemers, een aanklacht tegen de versoepeling van het ontslagrecht in het Kunduz-akkoord.

Hervormers?
Slob, Pechthold en Sap.
Laat me niet lachen.
Afbreken zonder iets op te bouwen.
Slachters.

Benieuwd of Monasch zijn herverkiezing met deze poëtische mijmeringen weet zeker te stellen. De definitieve kandidatenlijst wordt op zaterdag 30 juni op het PvdA-congres in Utrecht vastgesteld. Monasch heeft De Brief al verstuurd:

Maar voor deze ‘sollicitatiebrief’.
Waar open ik mee?
‘Er waart een spook door Europa.
Het spook van het kapitalisme’.
Is al eens gebruikt.

Onderwerpen