Spring naar de content

Die 19 cent was al een lachertje

Als u nog steeds denkt dat het zogeheten Kunduz-akkoord iets is waar we wat mee opschieten, denkt u dan hier maar eens over na. Onderdeel van de plannen is het belasten van de vergoeding voor woon-werkverkeer. Die vergoeding – of hij nu op basis van de kosten van openbaar vervoer of voor het gebruik van uw eigen auto wordt verstrekt – wordt voortaan bij uw inkomen opgeteld en u betaalt er belasting over.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Er was een tijd dat politici er, in het belang van een goed functionerende arbeidsmarkt, belang aan hechtten dat u en ik mobiel zouden zijn en bij het zoeken naar een baan verder zouden kijken dan onze eigen stadsgrenzen. Sterker nog: die eis wordt keihard gesteld aan mensen die nu een uitkering hebben. Rotterdamse werklozen moeten naar het Westland om in de kassen te werken. Als ze al niet naar Limburg moeten om asperges te steken.

Als u nu met de eigen auto naar uw werk buiten uw woonplaats reist mag uw werkgever u 19 cent per kilometer vergoeden. Daar moet u al flink op toeleggen, de hoogte van die vergoeding is al jaren bevroren en bij lange na niet kostendekkend. Straks houdt u daar nog zo’n 11 cent netto van over. In de plannen wordt gesproken over een gelijktijdige korting op de benzine-accijns van 5 cent en op diesel van 3 cent.

Gelooft u het?
Wij zijn het land van de grootste balletje-balletje-actie op dit gebied, ook wel bekend als het ‘Kwartje van Kok’. Daar zijn we nu nog naar op zoek.
Tot voor kort stonden autohaters en andere openbaar vervoerreizigers dan lachend aan de kant. Pak ze maar, die autorijders, da’s goed voor het milieu. Maar die categorie is nu zelf ook aan de beurt, ook hun vergoeding wordt belast.

Er zijn in Nederland ruim 3,5 miljoen mensen die met eigen vervoer naar hun werk gaan, de schatting – volgens de BOVAG – is dat ze er gemiddeld 500 euro per jaar netto op achteruitgaan. Da’s bijna twee miljard koopkrachtverlies, alleen voor de autorijders, bovenop een BTW-verhoging van 19 naar 21%.

Dinsdag maakte het CBS bekend dat het consumentenvertrouwen is gedaald naar -38, alweer een dieptepunt. Heeft u enig idee hoe dat zou komen?

Onderwerpen