Spring naar de content

In eerste kwartaal 24.000 werklozen erbij. Waarvan 27.000 door de overheid?

Donderdag kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek met de werkloosheidscijfers over het eerste kwartaal 2012. 24.000 werklozen erbij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Daarmee liggen we ‘goed’ op koers vergeleken bij de voorspelling van het Centraal Plan Bureau. Het CPB houdt het voor 2012 op een toename met 100.000. De cijfers van het CPB zijn meestal niet betrouwbaar maar wel het beste wat we hebben. Het voorspellen van de toekomst, zeker als niemand weet welke kant het opgaat, is een riskante zaak. Ik denk dat het CBP te optimistisch is geweest

27.000 banen
Tegelijk meldt het CBS dat er bij de overheid 27.000 banen verloren gingen. Het is beslist te kort door de bocht om te stellen dat 27.000 verloren banen bij de overheid leiden tot 27.000 werklozen. De overheid als werkgever zit in de ideale positie dat het natuurlijk verloop er de laatste en komende jaren enorm is: de babyboomers nemen afscheid. Verschil met het recente verleden is dat er niet langer vacatures uit voortvloeien die mogelijk door werklozen zouden kunnen worden ingevuld.

Ik heb op deze plaats al eerder geschreven hoe het ernstig wordt onderschat hoe groot de invloed van de overheid op onze economie is als het gaat om banen en investeringen. Letterlijk schreef ik op 27 april j.l. (BTW-verhoging is lekker makkelijk maar vooral dom)

Inmiddels is die situatie gedraaid: de overheid bezuinigt, noodgedwongen, en dat was al aan de gang. Dat heeft de economie in een veel sneller tempo doen verslechteren en daar is weinig aandacht aan besteed.

Wie nu op de site Werken voor Nederland kijkt ziet – als ik dit schrijf – 73(!) vacatures. Dat waren er nog niet zo lang geleden tienduizenden.

Ik citeer uit de Prinsjesdagverantwoording 2011

…de rijksoverheid kleiner en beter moet worden? Eind 2011 moet het aantal ambtenaren bij de rijksoverheid ten opzichte van 2006 met 12.800 fte zijn verminderd. Eind 2010 is de helft van de taakstelling gerealiseerd.

Het lijkt er dus op dat de overheid flink doorschiet met 27.000 minder banen in één kwartaal.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

Onderwerpen