Spring naar de content

Sap wil niet in debat met Thieme (maar Dibi wel)

Weer herrie in de tent bij GroenLinks. Kandidaat-lijsttrekker Jolande Sap van GroenLinks wil niet debatteren met Marianne Thieme, de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

De reden: Sap vindt Thiemes partij ‘te klein, te marginaal’ en zelfs kan zo’n debat GroenLinks ‘imagoschade’ berokkenen. Saps tegenkandidaat Tofik Dibi wil graag, maar hij mag niet.

Het leek zo’n mooi idee, een debat tussen Jolande Sap en Marianne Thieme voor het volgende nummer van HP/De Tijd over de vraag: wie voert de groenste politiek, GroenLinks of de Partij voor de Dieren? De foto’s van Lars van den Brink met die twee groene meiden ergens aan het strand zagen we al voor ons. Maar Sap wil niet. De partij van Thieme is, als we Sap op haar werkkamer ietwat overvallen met een verzoek om opheldering, ‘te klein, te marginaal’ en een debat kan zelfs ‘imagoschade’ opleveren.

Het is niet onze gewoonte uit de school te klappen over de onderhandelingen die journalisten, woordvoerders en politici soms moeten voeren over interviewverzoeken en dergelijke, maar dit geval is symptomatisch voor wat er aan de hand is in GroenLinks.

Grote broek
Wat is er in Sap gevaren sinds het Kunduz-akkoord? Zo ongeveer voor het eerst in haar politieke bestaan doet GroenLinks eens mee met de grote jongens en meisjes in Den Haag, al kon tegenkandidaat-lijsttrekker Tofik Dibi gisteren in een prachtig dubbelinterview in NRC Handelsblad niet nalaten in te wrijven dat GroenLinks slechts mocht ‘aanschuiven’ omdat er behalve D66 en ChristenUnie nog een derde partij nodig was. En meteen heeft de lijsttrekker een grote broek aangetrokken, zoals dat heet: Thieme is te klein voor haar, stél je voor zeg. Zit GroenLinks weer in die benepen, activistische hoek, terwijl door haar bijdrage aan het Lente-akkoord eindelijk een Grote Stap leek te zijn gemaakt. Voor het nieuwe imago van bestuurderspartij zou het dus beter zijn om met Sybrand, Stef, Alexander of Diederik in debat te gaan. Graag zelfs.

Van die namen heeft alleen Sybrand van Haersma Buma nog niet in het maandelijkse politieke debat gefigureerd, maar diens woordvoerder laat snel weten dat zijn baas op zijn beurt niet zoveel behoefte heeft op dit moment aan een debat met mevrouw Sap. Daarbij is nog onduidelijk of zij de lijsttrekker ook gaat worden.

Groene idealen
Terug naar GroenLinks, naar de woordvoerders De Horde – nomen est omen -, Polderman en Van den Berg die zich geen raad weten met ons alternatieve verzoek: als Sap niet wil, dan willen we die andere potentiële lijsttrekker Tofik Dibi. Per slot van rekening zegt hij in het eerder aangehaalde NRC-interview: “Dit is mijn ongemak met Jolande, dat ze zich vastklampt aan dat akkoord. Terwijl er wel degelijk iets mist binnen de partij. Volgens mij is dat de vechtlust voor idealen.”

Groene idealen bijvoorbeeld, en daarover valt met de Partij voor de Dieren, een partij die in de laatste peilingen schommelt tussen de drie en vier zetels en dus niet eens zoveel kleiner is dan GroenLinks (dat tussen de vier en vijf beweegt) toch een aardige boom op te zetten. Maar een van de woordvoerders heeft al besloten voor Dibi, en sluit ook die combinatie uit. Reden: Tofik heeft niet de ‘groene’ portefeuille. En als hij na 6 juni, als de uitslag van de lijsttrekkersverkiezing bekend is eventueel terugkeert in de Kamer als nummer twee, dan gaat hij zich gewoon weer inlaten met zijn oude, vertrouwde portefeuille Justitie. Maar Dibi praat nu in de lijsttrekkersverkiezing toch ook over allerlei onderwerpen die de zijne overstijgen? De woordvoerder is onverbiddellijk.

Dwarsbomerij
Toch maar even Dibi zelf gepolst, wat hij vindt van dit staaltje dwarsbomerij? “Laat ik daar niks over zeggen.” Maar heeft het verzoek om met Thieme te debatteren hem überhaupt ooit bereikt? “Nee, maar ik kan je wel zeggen dat ik heel graag met Marianne wil praten. Zij heeft een verhaal en haar partij vreet ons op, als we niet uitkijken. Dus nogmaals, graag. Noteer ons maar voor het juli-nummer.”

En Marianne Thieme laat weten: “Wij bestaan dit jaar tien jaar en GroenLinks heeft er alles aan gedaan om de Partij voor de Dieren overbodig te verklaren. Sap zei in NRC Handelsblad dat je je kunt afvragen of je je in deze tijd nog moet profileren met ‘groen’. Wij houden liever vast aan onze idealen dan dat we poetsen aan ons imago.”

Vrijdagavond zitten Dibi en Sap in Nieuwsuur, de groene soap wordt vervolgd op televisie.