Brief aan Mark van Bommel

Ha die Mark,

Voordat je het vraagt: ja, genoten zaterdagavond. Eerlijk gezegd twijfelde ik in de eerste helft nog wel een beetje. Ik zag af en toe een aardige aanval, een goeie actie, zelfs de verdediging vertoonde zekerheidsverschijnselen. Dat doelpunt was het dieptepunt. Goeie pass, mooie loopactie, kalm afgemaakt.

Bijna verloor ik mijn geloof in de slechte afloop. Ik twijfelde zelfs even aan het tactisch brein in dat vlotte jongenshoofd van je schoonvader. Ten onrechte, jullie herpakten je bijtijds.

De tweede helft, Mark, het was erg. Sterker nog, het was het vreselijkste, gezapigste, droevigste, minst gemotiveerde, stroperigste, zompigste, gebrekkigste, armzaligste, meelijwekkendste potje in de geschiedenis van Oranje. De DVD van deze tranentrekkende, ellenlange, eindeloze episode is inmiddels onderweg naar Guantánamo Bay. Erg nuttig, voor als ze er daar nog eens wat terrorismeplannen uit willen treiteren. (‘Zeg het!’ ‘Ik zeg niks!’ ‘Dan zit er niks anders op dan Nederland-Bulgarije erbij te halen.’ ‘Ik beken alles!’)

Zelden geziene wanprestatie, Mark. Grote klasse.

Trots, ja dat ben ik: trots. Die bal van Johnny Heitinga in de dying seconds over de breedte van het veld, waarna die Bulgaren zó naar het doel konden lopen… Zo’n pass wordt je in de D-pupillen al afgeleerd, maar Johnny schudde hem op het moment suprème uit z’n benen alsof ie ze dag in, dag uit verstuurt. Het zag er zo oenig uit dat ik er bijna in trapte, wil je dat geloven? Dat geschreeuw van Bert langs de kant: uitstekend. Veel op geoefend, kon je zo zien.

Een kort moment was ik in de war, die paar seconden dat ik vreesde dat het allemaal écht was… Lang duurde het niet, maar het waren ogenblikken van existentiële onzekerheid, Markie.

Jammer dat je het daarna een beetje weggaf in het interview met Hans Kraay Jr. na afloop. Opeens bloedserieus ingaan op de vragen van de presentator van ‘Lachen om Homevideo’s’ is niet erg geloofwaardig. Het stukje “geïrriteerd” was dan weer erg sterk, evenals het bedanken van het publiek omdat ze Robben toejuichten, dat was nauwelijks van echt te onderscheiden! Goed hè, dat meelevende gejuich iedere keer dat hij aan de bal kwam? Alsof ze ervan wisten, van jullie plan.

Trouwens, in de studio zaten Van Basten en Gullit het ook allemaal heel erg slecht te vinden, wat jullie deden. Die gingen er dus ook al met boter en suiker in. Geen feeling, die jongens. Dan eindig je dus op de zaterdagavond van SBS, aan een tafel met Jan-Joost van Gangelen, de enige man met meer teenslipperparen dan Huntelaar interlandgoals.

We kunnen rustig zeggen dat Nederland op koers ligt. Na de selectie van Willems en Bouma een goed vervolg van ‘Masterplan Underdog’!

Succes woensdag tegen de Slowaken, dat het maar weer een fijne klerewedstrijd mag worden,

Alle vertrouwen,

Groet!

Frank Heinen

Reageer op artikel:
Brief aan Mark van Bommel
Sluiten