De Top Vijf van Pinkpop

Pieter Yspeert 27 mei 2012 Cultuur

Het is Pinksteren en dus is er Pinkpop. Een mooie aanleiding om een greep te doen uit de meest bijzondere momenten van eerdere edities van het festival.

Het is alweer de drieënveertigste keer dat het popfestival wordt gehouden. Mister Pinkpop Jan Smeets heeft zijn best weer gedaan om in Landgraaf een zo sterk mogelijke line-up neer te zetten voor de tienduizenden muziekliefhebbers. Maar deze klassiekers willen we ook graag nog even met u delen:

THE BOSS
Pinkpop viert haar 43e verjaardag met de terugkeer van The Boss. Net als in 2009 (bij het veertigjarig bestaan van Pinkpop) is Bruce Springsteen met zijn band dé grote publiekstrekker. In 2009 nog met de grootse Clarence Clemons als saxofonist van de E-Street Band. Drummer Max Weinberg wordt voor de gelegenheid vervangen door diens zoon Jay. Het resultaat mocht er zijn bij Springsteens eerste festivaloptreden ooit.

ANOUK
Anouk wil nét haar eerste nummer inzetten als een welgemikt ei op haar lichaam uiteen slaat. De Haagse bedenkt zich niet en gooit haar besmeurde shirt in het publiek en speelt shirtloos verder. Haar nog vrijwel ongetatoeerde bovenlichaam wordt nog slechts bedekt door een bh.

DRONKEN MCGOWAN
Een klassieker uit 1995: Zanger Shane McGowan speelt met zijn Popes op het hoofdpodium. McGowan praat wat binnensmonds en wordt door de tourmanager van het podium gesleept. De gitarist neemt de zang over.

IGGY POP
Uit de recentere geschiedenis, Iggy Pop nodigt fans uit bij hem en The Stooges op het podium. Het wordt een groots volksfeest met Iggy, die kijkt alsof hij ze allemaal kapot wil scheuren.

EDDIE THE EAGLE
Eddie Vedder duikt in 1992 vanaf een tv-mast pardoes het publiek in voor een rondje crowdsurfen. De overige bandleden spelen gewoon verder. Ronduit briljant.

Reageer op artikel:
De Top Vijf van Pinkpop
Sluiten