Spring naar de content

De duurste vrouw in de AEX

De salarissen van bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen liggen wereldwijd onder vuur. Verwonderlijk dan ook dat één van de best verdienende topbestuurders van de AEX al jaren onder de radar weet te vliegen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Dat beursfonds presteert zeker niet bijzonder. Eigenlijk voor de aandeelhouders gewoon ronduit slecht. Er is keihard gesaneerd. Er zijn investeringen en overnames gedaan die niet of niet best rendeerden. Het hielp allemaal niets en niemand, dat wil zeggen: met uitzondering van deze topbestuurder. Want de topbestuurder in kwestie gaat jaar op jaar met een zak geld naar huis van gemiddeld ruim vijf miljoen.

Intussen is de koers van het aandeel, sinds het jaar van aantreden (2003), ruim 2% negatief. Per jaar. En daarmee zelfs slechter dan de AEX-als-geheel.

Waarom ligt zo’n persoon niet onder vuur? Zou het komen doordat het een vrouw is? De naam van het fonds is Wolters-Kluwer, inderdaad een iedereen bekende Nederlandse uitgeverij van vooral onderwijs- en vakliteratuur. De naam van de bestuurder is Nancy McKinstry, een Amerikaanse die in Nederland woont. Ze staat al vijf jaar in de lijst van best betaalde AEX-bestuurders terwijl haar onderneming een fruitvliegje is vergeleken bij de ondernemingen die door de competitie worden bestuurd.

Nog maar vijf jaar geleden noteerde het aandeel rond de 23 euro. Gisteren was het nog net 12 euro. In die vijf jaar bedroeg haar totale beloning zo’n 30 miljoen.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

Onderwerpen