Spring naar de content

GroenLinks en VVD flipfloppen over reiskostenvergoeding

De voortgaande discussie over de ‘treintax’ (dixit Marianne Thieme) gaat door. Het schrappen van de onbelaste reiskostenvergoeding blijft een punt van zorg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Ook gisteren tijdens het debat viel de ietwat onsmakelijke term ‘haar in de soep‘ weer.  Met name GroenLinks en de VVD lijken te worstelen met de maatregel. Gisteren zagen we al hoe GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent bleef wrijven in de vlek die treintax heet. Met name het argument dat werknemers maar dichter bij hun opdrachtgever moeten gaan wonen, deed kolderiek aan met een op slot zittende huizenmarkt.

GroenLinks worstelt, vorige week donderdag paste het snel de language van haar standpunt aan. Hier ziet u wat er nu staat. Maar wat stond er eerst nog onder punt drie? Juist: ronkende taal over ‘riante Eerste Klaskaarten van hoge ambtenaren en dikke leasebakken’.

Aangepast wellicht omdat de GroenLinks-Kamerleden ook reizen met die ‘riante Eerste Klaskaarten’ en niet iedereen in een ‘dikke leasebak’ rijdt maar wel in een leaseauto? Wie zal het zeggen.

Wat ons brengt op de VVD
Ook de liberalen hebben namelijk boter op het hoofd. Stef Blok neemt – bijna zoals iedereen die zijn handtekening onder het Kunduz-akkoord zette – afstand. Ook voor hem gelden de maatregelen tot de verkiezingen.  Maar wat te denken van de aannemer of timmerman zonder personeel die met zijn bestelbus van huis naar zijn klant rijdt en weer terug. Die wordt ook gepakt, met de groeten van de VVD. Opmerkelijk genoeg koos de VVD in het Catshuis-akkoord echter voor nog hardere maatregelen wat betreft de reiskostenvergoeding. Daar was helemaal geen sprake van een overgangsregeling zoals GroenLinks nu voorstaat.

Dat deed de VVD in de jaren tachtig wel anders. Toen liet ze een heel kabinet struikelen over een dergelijke maatregel.

Nu ja, De Telegraaf denkt een ontsnappingsmogelijkheid te hebben gevonden: kijk uw baas eens lief aan.

Instant update – Zelfs D66 neemt nu deels afstand van het Kunduz-akkoord. Dat gaat nog een leuke Prinsjesdag worden. Met wat voor begroting gaat de dan nog steeds demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager eigenlijk komen op dinsdag 18 september?