Spring naar de content

De potentiële CDA kiezer is 'iedereen'

Er werd gespeculeerd of het een drukfout was: "Hier een prikkelende kop". Maar nee, het verkiezingsprogramma van het CDA heet echt 'Iedereen'.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Had een CDA-verkiezingsprogramma vroeger als motto 'Betrokken samenleving, betrouwbare overheid' (2003), 'Vertrouwen in Nederland, vertrouwen in elkaar' (2006) of 'Slagvaardig en samen' (2010), nu heeft de programmacommissie besloten tot een duidelijke punt op de horizon. BAM! We gaan voor iedereen, moeten ze hebben gedacht.

Iedereen, dat zijn een boel mensen. Maar wie voortdurend tussen de 15 en 17 zetels zweeft heeft natuurlijk weinig te verliezen. Waarom niet iedereen? Of zoals het CDA het zelf zegt in de inleiding van het verkiezingsprogramma: "Wij kiezen voor het nieuwe midden. Voor samen. Voor mensen zelf. Voor iedereen." Je hoort het partijvoorzitter Ruth Peetoom prediken vanaf haar Utrechtse kansel.

Dat motto iedereen komt het beste naar voren in het idee van een vlaktaks. Een belastingtarief van 35 procent, gekoppeld aan een 'solidariteitsheffing' voor de hogere inkomens. Ook iedereen met een auto wordt belast middels de kilometerheffing. Een niet afgemaakt project van de vorige Verkeersminister Camiel Eurlings. Om de rijdende burger niet teveel te belasten wordt deze verrekend met de forensentaks uit het Kunduz-akkoord.

Een volledig overzicht vindt u bij de Volkskrant, het verkiezingsprogramma is voor iedereen hier te lezen (PDF).

Iedereen, iedereen... Het klinkt zo bekend. Oh ja, daar kennen we het van!