Spring naar de content

De AEX gaat weer eventjes stijgen

Oplettende lezers zagen gisteren twee bijdragen van mijn hand, één in de ochtend (Wilders en Zwitserland) en één in de middag (over uw pensioen). Wie nog beter oplette zag dat ik in de ochtend nog Short was in de AEX – ik ging uit van een daling. Maar in de middag was ik gedraaid naar Long, toen ging ik uit van een stijging.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Ben ik daarmee een draaikont? Heb ik geen idee wat ik moet doen? Ik schreef toch laatst dat er nog wel 70% vanaf zou kunnen. Ik probeer het uit te leggen.

Al weken was ik Short en met dat standpunt heb ik goed verdiend, voor mij zelf en voor de mensen voor wie ik in mijn beleggingsvereniging beleg. De beurzen wereldwijd kregen flinke klappen en voor de AEX gold hetzelfde. Beurssentiment is een heel goede contra-indicator. In de VS wordt de zogenaamde BullBear-ratio bijgehouden waarbij Bulls voor optimisten staat en Bears voor pessimisten. Zodra deze ratio extreem wordt, de geschiedenis ervan wordt bijgehouden, is een draai nabij. En daar geloof ik nu – even – in. Er komen wat berichten over nieuwe steun, nieuw beleid. Met Spanje moet iets gebeuren. Dan kan elk bericht dat een oplossing lijkt in te houden een opleving op de beurzen betekenen. Die opleving van de AEX zal waarschijnlijk niet heel groot zijn. En ook niet lang duren, zelf denk ik aan hooguit één tot twee weken.

Daarna gaat het weer mis, ik blijf bij die 70% daling vanaf de top die vorig jaar 374 voor de AEX bedroeg. Maar dat kan best nog een paar jaar duren.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

Onderwerpen