Spring naar de content

Belastingplan SP bevat grote onzin

Ik geef het toe, ook ik moet oppassen voor de valkuil een betrouwbaar bekkende politicus te verwarren met iemand die dan ook wel verstandig zal zijn. Eerlijk gezegd denk ik dat Agnes Kant veel verstandiger is dan Emile Roemer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Maar ja, ze bekte niet en dat kostte te veel stemmen. Sinds de man met wie we allemaal wel carnaval zouden willen vieren aan het roer staat, dreigt het ook een regeringspartij te worden. Dat wordt oppassen.

Speculatiebelasting
Gisteren maakte de SP haar verkiezingsprogramma, met daarin een belastingplan, bekend. Ik werd gelijk getriggerd door een plan om vermogenswinsten met veertig procent te belasten. De propagandacommissie heeft er een mooiere kreet voor bedacht: speculatiebelasting.

Als u op dit moment al enig belastbaar vermogen heeft, dan wordt ervan uitgegaan dat u daarop vier procent winst maakt en daarover dertig procent belasting betaalt. Dat is 1,2 procent. Óf u die winst heeft gemaakt doet er niet toe, er wordt vanuit gegaan en u moet betalen. Met een beurs die sinds het jaar 2000 met zestig procent is gedaald en een spaarrente van krap twee procent, is het bijzonder knap als u kans ziet uw vermogen te laten stijgen.

In die zin is het plan van de SP goed nieuws voor de meeste brave burgers die hun geld op een spaarrekening hebben staan. In het plan van de SP – voor zover het nu uitgewerkt is – wordt er straks niet meer uitgegaan van het fictieve rendement van vier procent. U mag uw rente houden.

Maar wie winst maakt met beleggingen op de beurs, die moet veertig procent betalen.

Dom
Nog afgezien van de vraag of dat allemaal redelijk is, lijkt het plan op het eerste gezicht ronduit dom als het tenminste mede bedoeld is om het begrotingstekort terug te brengen.

Dat geld van alle burgers die 1,2 procent moesten betalen op rendement dat ze nooit maakten – en die daardoor voor inflatie gecorrigeerd (ruim twee procent) elk jaar verder in vermogen achteruit kachelden, vloeit in de toekomst niet meer naar de schatkist.

Het lijkt mij uitgesloten dat dat verlies méér dan gecompenseerd kan worden met zo’n speculatiebelasting. Want de meeste mensen beleggen helemaal niet. En als ze het wel doen, verliezen ze jaar op jaar.

Speculatiebelasting klinkt dus wel goed. Maar het levert per saldo niks op.

 

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.