Spring naar de content

Wedden dat de euro in 2013 gaat ploffen?

Bestaat de eurozone straks nog? Iedere 'expert' roept wat anders. Wie wil weten wat de kenners écht denken, gaat naar een wedkantoor.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik ben de weg aardig kwijt. We worden overspoeld met meningen en voorspellingen van economen en politici over een exit (of juist niet) van Griekenland, wellicht verlaat zelfs Spanje uit de eurozone. Iedereen spreekt elkaar tegen, waardoor door de bomen het bos niet meer te zien is: hoeveel mensen denken nu echt dat de eurozone gaat ploffen?

Voor het antwoord op deze vraag kunnen we ons wenden tot het in Dublin gevestigde wedkantoor Intrade. Daar kun je op van alles en nog wat gokken: de kans dat het Higgs-deeltje wordt geobserveerd, de kans dat er vandaag ergens in de wereld een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter zal plaatsvinden, maar ook op de kans dat een land de eurozone zal verlaten.

Wat zich afspeelt op deze zogeheten prediction markets blijkt relevant. Het wordt veel vergeleken met de wisdom of the crowds en de voorspellende waarde van aandelenkoersen. Zo is er onderzoek dat aantoont dat wat prediction markets voorspellen over de koers van een aandeel een goede indicatie is van de gemiddelde mening van beurshandelaren. Als de meerderheid van de gokkers dus denkt dat de koers van een aandeel zal stijgen, dan blijkt dit ook de gemiddelde mening van 'de kenners' te zijn. En wanneer zij dus voorspellen dat de eurozone uit elkaar gaat vallen, kunnen we ervan uitgaan dat de gemiddelde euro-watcher ook die mening is toegedaan.

Hoe staat de eurozone er dan voor? Van de Intrade-voorspellers meent zo'n veertig procent dat één van de eurolanden voor 31 december van dit jaar zal aankondigen uit de eurozone te stappen. Voor 2013 zet een meerderheid (zo'n vijfenvijftig procent) zijn geld in op een vertrek van één van de eurolanden, voor 2014 is bijna tweederde ervan overtuigd dat de eurozone niet meer compleet zal zijn.

Leuk om te weten, maar of het ook echt gaat gebeuren is nog een tweede. Ook een prediction market is natuurlijk een soort EK-voorspellen. Daar weten kenners en analisten  precies wat er gaat gebeuren, maar blijkt uiteindelijk een octopus, olifant, varken of een fret het toch beter te kunnen doen.

Onderwerpen