Spring naar de content

Applausje voor de loser

Waar we ook eens vanaf moeten: dat iedereen en alles altijd maar succesvol moet zijn. Het is heel plezierig als mijn stukjes honderdduizend lezers trekken, alle vrouwen voor me vallen en mijn land Europees voetbalkampioen wordt, maar essentieel is dat allemaal niet. Een stukjesschrijver met een bescheiden aantal lezers kan toch de moeite waard zijn, een paar vallende vrouwen strelen het ego ook al en misschien levert de verliezer van een finale wel het aantrekkelijkste spel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matt Dings

De huidige hang naar succes is denkelijk bij de uitvinding van de yup begonnen. Wat heb ik hen vaak uitgelachen, die young urban professionals met hun poenige vertoon en hun idee dat persoonlijkheid was af te lezen aan het embleem van een auto en het merk van een kledingstuk of zonnebril. Maar zij waren niet weg te slaan uit de glossy magazines, zeker niet van hun advertentiepagina’s. De reclame is dol op succes, want succes betekent geld en geld betekent commercie.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De yup heeft een collectieve faalangst over de maatschappij gebracht. Ik geloof dat er momenteel geen verschrikkelijker scheldwoord bestaat dan loser. Je kunt beter een trut, zakkenvuller, relnicht, allochtonenvriend of kutmarokkaantje zijn dan een loser.

Nou, ik zou zeggen: applausje voor de loser.

Wat schieten we op met een moraal die mensen laat jagen op superioriteit? Dat leidt maar tot gespannenheid, afgunst en teleurstelling. Het gaat er niet om de beste, sterkste, rijkste, mooiste en slimste te worden – het is al heel wat wanneer mensen hun best doen goed, krachtig, welvarend, aantrekkelijk en bij de pinken te zijn en te blijven.

Om van de succesmantra af te komen, kunnen we wel van de loser leren. Hij (de loser is meestal een man) begrijpt dat het leven niet volmaakt is en heeft dat inzicht helemaal verinnerlijkt. Hij vecht niet tegen windmolens. Hoeft niet zo nodig. Gelooft meer in zijn dan in hebben. Laat zich niet gek maken. Houdt het kalm, mijdt de stress, vindt vrijheid just another word for nothing left to lose.

De loser heeft eigenlijk helemaal niet verloren. Zelfs zijn ambitie niet, want die ontbrak hem al sinds zijn geboorte. Laat hem maar scharrelen, de loser, hij heeft alles wat hij wil: weinig.

Onderwerpen