Spring naar de content

VI Oranje, Studio Sportzomer en de teelballen

De vraag op de redactie was: “Wil jij nou eens naar beide voetbalprogramma’s kijken? Dat is leuk.” Voetbal doet mij namelijk niet zo veel. Bij mijn collega’s is dat anders. Eén van onze stagiaires zei onlangs: “Ik zou mijn onderarm afstaan als we daarmee de titel kunnen winnen.” Anderen adviseerden om in dat soort gevallen eerder een teelbal te offeren. Daar heeft hij er als het goed is twee van en met eentje kun je je ook nog prima voortplanten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ivo Van Woerden

Aardig, die consideratie voor andermans kwaliteit van leven na een noodzakelijke amputatie. Maar het was ook een beetje vreemd. Want (hier komt wat mensen die niet zoveel met voetbal hebben altijd zeggen): “Jongens, het gaat hier toch maar om een spelletje?”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Maar nee, dat hebben mensen die voetbal niet zo belangrijk vinden mis: voetbal is oorlog. Daarom moet ik dagelijks aanhoren hoe het met de voorbereidingen staat. En hoe er in de voetbalprogramma’s over gesproken is. Over dat René van der Gijp zo grappig is en meer voor de bespreekbaarheid van depressies heeft gedaan dan wie dan ook.

Johan Derksen is ook zo fantastisch. Al staat dan wel weer ter discussie dat hij makkelijk zijn zakken vult met allerhande reclames en schnabbels. Maar hij geeft dat ook ruiterlijk toe, dus dan is het blijkbaar niet meer erg.

Zelfspot
Terug naar het verzoek de voetbalprogramma’s eens te bekijken. Als voetbal oorlog is, zijn de programma’s over voetbal natuurlijk ook in een oorlog verwikkeld.

Wat bleek: VI Oranje was best vermakelijk, vooral omdat de zelfspot zo goed werkt. Mannen aan tafel praten met elkaar over alles en niks. En tussendoor zijn er filmpjes waarin diezelfde mannen nog eens praten over alles en niks, maar dan in een ongedwongere setting. In de studio pluggen die mannen hun eigen EK-liedje, boeken en tijdschriften en zeiken dat daarna af. Ze sparen elkaar en hun gast absoluut niet.

Die gast heette Gordon. Gordon moest zijn nieuwe EK-hit promoten, samen met L.A. The Voices, dus dan is een beetje afzeiken op zijn plek. Daarom moest er heel vaak gezegd worden dat hij homo is. Dat vindt Gordon prima, want: “Ik heb er zoveel schijt aan dat ik stront te kort kom.” Gordon is er voor de ‘korte mandekking’, en hij kan ‘goed op een fluit blazen’.

Penalty’s
Gordon ging penalty’s nemen voor het goede doel en hij kwam daarmee bovenaan de ranglijst te staan (alleen Dennis van der Geest en René Froger waren hem nog voorgegaan). Aan tafel werd zuur gekeken, want het was hier wel een mietje die de nummer één positie had ingenomen en die er helemaal niet alpha-mannerig had uitgezien toen hij op het doel schoot.

Het werd pas echt lachen bij het filmpje waarin Hans Kraay jr. ging worstelen met Dennis van der Geest. Hij deed nog echt zijn best, want ja, de camera stond aan en dan kun je toch niet afgaan. Achteraf werd verteld dat hij in de worsteling heus een spier had gescheurd.

Outfit
Even een serieus itempje tussendoor: De miljonairs van het Nederlands elftal hadden Auschwitz bezocht. En dat was heel indrukwekkend. We zagen ze bedrukt kijkend over een paadje lopen, allemaal in dezelfde outfit (jeans, vestje, overhemd, colbertje). Waarschijnlijk zijn ze contractueel verplicht om dat te dragen. Eén van de spelers sprong over een plasje heen. Stel dat dat gesponserde pak nat wordt?

Tot zover Auschwitz.

Mooi dat aan het eind van VI Oranje maar een van de mannetjesputters durfde te zeggen dat Nederland de titel ging winnen. Dat was Willem van Hanegem. De rest dacht heel eerlijk dat dat er niet in zat.

Voorspellen
VI Oranje was afgelopen. Ik had een goed gevoel. Daarna begon ik aan de NOS Studio Sportzomer, waar men ook niet dacht dat Nederland ging winnen. Ik had daarna zeker vier koppen koffie nodig om dat uit te kunnen kijken. Een uur lang werd er met diepgang over voetbal gesproken. En met spelerskaartjes gewisseld op een speelbord. Er werden namen genoemd en nog meer namen genoemd, zodat duidelijk was dat degenen die aan tafel zaten, ook echt verstand van voetbal hadden. Ze mochten hun favoriete opstelling maken. En ze mochten zeggen dat de blessure van Matthijsen heel vervelend was. Jack van Gelder dook daar bovenop. Ze moesten allemaal voorspellen of Matthijsen naar huis zou worden gestuurd. En of dat slim was.

Ook hier kwam Auschwitz voorbij. En volgde er een serieuze en best interessante reportage over de Oekraïense weeskinderen die dankzij Evgeniy Levchenko’s stichting Breath een dak boven hun hoofd hadden. Voetbal hielp hen.

Terwijl er bij NOS Studio Sportzomer nog even werd doorgepraat over opstellingen en namen van voetballers (ook van Poolse, Oekraïense en Engelse teams) mijmerde ik verveeld over Johan Derksen. Bij VI Oranje had ik namelijk een compilatie gezien van Derksen die bij voorgaande uitzendingen in vorm was geweest met zijn opmerkingen. Hij zag er toen voller uit dan nu. Misschien begint al dat geschnabbel dan toch aan hem te vreten, dacht ik. Je kunt je zakken willen vullen, maar in hoeverre moet dat ten koste gaan van je gezondheid?

Straks is die sportzomer eindelijk voorbij, is de wereld niet vergaan, vinden we Bert van Marwijk een klojo omdat het net niet gelukt is omdat hij natuurlijk net weer de verkeerde keuze maakte op een cruciaal moment. En dan zit Derksen met een burn-out thuis omdat hij te lang en te veel over niks heeft zitten lullen. Dat moet je toch niet willen als populaire nurkse sportcommentator? Maar ik zal die mening voor me houden, want dan doe ik mee aan dat dagelijkse geleuter. Iemand moet de komende maand toch het hoofd koel houden en met beide teelballen op de grond blijven staan. Toch?

In de strijd tussen VI Oranje en Studio Sportzomer, heeft wat deze leek betreft de eerste gewonnen. Bekijk de winnende uitzending hier.

Bent u ook een leek en hebt u zin om in slaap te vallen? Kijk dan hier