Spring naar de content

Kies het Allerslechtste Oranje sinds 1988. Wie is de bondscoach?

Rinus Michels is uiteraard de beste bondscoach van Nederland ooit. Maar wie is zijn slechtste opvolger? De Generaal bracht ons natuurlijk in 1988 de Europese titel. Veertien jaar eerder liet hij de wereld al smullen van ons Totaalvoetbal. Met recht is Michels de beste.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Op deze plaats heeft u de afgelopen weken het Allerslechtste Oranje gekozen. Het elftal is inmiddels compleet. Het team is echter pas compleet met een eerlijk gekozen bondscoach.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Vandaag het laatste deel: wie was de Allerslechtste bondscoach?

En hiervoor geen voorselectie, u kunt op álle coaches stemmen. Vooruit, niet op Jan Rab, maar hij zat dan ook maar één interland op de bank als vervanger van Guus Hiddink. Hij verloor de wedstrijd overigens wel, in Frankrijk eindigde het oefenduel in 2-1. Ook Nol de Ruiter is niet genomineerd. Hij was in 1990 kortstondig interim-coach. Hij mocht niet aanblijven voor het WK. Maar De Ruiter was in 1988 assistent van Michels, en is dus een goede coach.

KANDIDAAT 1. Thijs Libregts (1988-89, 11 interlands)
Libregts had de taak het Europese succes van ’88 te verbeteren op het WK van 1990. Het liep anders. Libregts wordt eind 1989 ontslagen nadat hij in een interview met de Volkskrant racistische opmerkingen maakte. Op dat moment lag hij al enige tijd onder vuur.

Zijn laatste wedstrijd als eindverantwoordelijke bondscoach, een vriendschappelijke wedstrijd tegen Brazilië.

KANDIDAAT 2. Leo Beenhakker (WK 1990, 6 interlands ná ‘88)
Don Leo was al eerder bondscoach geweest, tussen 1985 en 1986 coachte hij zeven wedstrijden. Na het vertrek van Libregts was er een probleem. Wie moest Oranje leiden op het WK? Veel spelers wilden Cruijff. Rinus Michels (inmiddels directeur bij de KNVB) verkoos echter Beenhakker. Nederland mag als één van de beste nummers drie uit de poulefase nog naar de achtste finale maar verliest deze van West-Duitsland.

De dra-ma-ti-sche wedstrijd tegen de West-Duitsers

Na het dramatisch verlopen WK nam Rinus Michels het weer over. Dit was niet zijn sterkste periode als bondscoach, maar het Blijft natuurlijk Rinus, De Generaal, dus een topcoach.

KANDIDAAT 3. Dick Advocaat (1992-94 en 2002-04, 55 interlands)
De Kleine Generaal was tweemaal bondscoach. Eerst leidde hij Oranje naar het Wereldkampioenschap van 1994 in de Verenigde Staten. Daar verloren ‘we’ in de kwartfinale van latere winnaar Brazilië. Tijdens zijn tweede periode bracht Dickie ons naar de halve finale van het EK in Portugal. We verloren van het gastland. Advocaat vertrok als een dief in de nacht en liet zich een tijdlang niet in Nederland zien.

Advocaat maakte zichzelf in 2004 volstrekt belachelijk met de Allerslechtste Wissel Aller Tijden. De jonge Arjen Robben speelde zijn Tsjechische tegenstander helemaal zoek. Plots wisselde Advocaat de buitenspeler voor verdedigende middenvelder Paul Bosvelt. Nederland gaf het overwicht uit handen en verloor de wedstrijd.

KANDIDAAT 4. Guus Hiddink (1995-1998, 38 interlands)
“He must get his head out of plagers asses. Then he can see better.” De kritiek van Edgar Davids op Guus Hiddink was niet malls. Davids had wissel gestaan teen Schotland (0-0) en zijn maatje Clarence Seedorf was gewisseld. Nederland presteerde niet goed meer dit toernooi, dat mag duidelijk zijn. Het tekent de peoplemanager Hiddink dat hij zich verzoende met Davids voor het WK 98. De middenvelder betaalde het vertrouwen terug met het winnende doelpunt in de achtste finale tegen Joegoslavië. Eindresultaat van Hiddink: een kwart- en een halve finale, tweemaal na strafschoppen uitgeschakeld.

De kritiek van Edgar Davids op bondscoach Guus Hiddink in 1996

KANDIDAAT 5. Frank Rijkaard (1998-2000, 22 interlands)
De eerste trainersklus van Rijkaard is direct het hoogst haalbare. Hij begon direct als bondscoach van Nederland. Rijkaard hoefde zich niet voor het toernooi te kwalificeren, aangezien Oranje als organisator al geplaatst was voor het EK 2000. Nederland hoefde zich slechts met oefenwedstrijden klaar te stomen om de Europese titel in eigen land te houden. Twee jaar lang kon Rijkaard het elftal naar zijn hand zetten, het systeem optimaliseren en standaardsituaties instuderen. Er werd echter vooral heel erg veel gelijkgespeeld. In zijn eerste seizoen wist hij slechts één oefenwedstrijd te winnen. Het toernooi begon echter goed. ‘We’ plaatsten ons redelijk gemakkelijk voor de knock-outfase. In de halve finale uiteindelijk viel het doek na een tragische wedstrijd tegen Italië

Ligt het aan de trainer als de spelers zoveel strafschoppen missen?

KANDIDAAT 6. Louis van Gaal (2000-2001, 14 interlands)
Aloysius Paulus Maria van Gaal presteerde in de kwalificatiereeks eigenlijk best goed. In een zware poule met Portugal en Ierland haalden de mannen van Van Gaal 20 punten – gerekend per wedstrijd deed Van Gaal het beter dan zijn voorgangers in de afgelopen tien jaren. In de wedstrijden tegen de directe concurrenten faalde Oranje telkens waardoor Admiraal van Gaal zich met het Nederlands Elftal niet wist te plaatsen voor het Wereldkampioenschap in Japan en Zuid-Korea. Van Gaal stapte gedesillusioneerd op.

De beslissende wedstrijd, uit bij Ierland. Nederland moet winnen om in de race te blijven. De Ierse verdediger Kelly krijgt een rode kaart, Nederland speelt lang met een man meer. Nederland weet de bal er echter maar maar niet in te krijgen. James McAteer is aan de andere kant wel trefzeker.

KANDIDAAT 7. Marco van Basten (2004-2008, 52 interlands)
“Een goed paard is nog geen goede ruiter”, sprak de voor het bondscoachschap gepasseerde Co Adriaanse toen San Marco gepresenteerd werd als Neerlands belangrijkste coach. Van Basten had met vriend John van ‘t Schip wat ‘warmgelopen’ bij Jong Ajax. Hij was er, zo sprak hij onlangs (LINK VI), destijds helemaal niet klaar voor. Toch kreeg hij de verantwoordelijkheid. Marco maakte een vierjarenplan. Het Wk2006 zag hij als niet meer dan een voorbereiding op het Europees Kampioenschap van 2008. Dat toernooi begon uitstekend, Nederland verraste de voetbalwereld middels afgetekende overwinningen op Wereldkampioen Italië (3-0) en Frankrijk (4-1). In de eerste knock-outwedstrijd voel echter al het doek. Een lusteloos spelend Oranje kreeg klop van Rusland, onder leiding van Nederlander Guus Hiddink.

We zouden de Russen wel pakken. het zelfvertrouwen was meer dan groot na de poulewedstrijden. De sfeer in Bern was grandioos geweest, nu zouden we ook Basel veroveren. Maar dat liep even anders.

KANDIDAAT 8. Bert van Marwijk (2008-heden, 49 interlands)
In zijn eerste grote toernooi speelde Nederland niet altijd even groots. De mannen van Bert en Cooky haalden echter wel de finale. Hoe dat afliep weet u vast nog. Gelukkig begint zaterdag de herkansing voor Bert en zijn mannen.

Van Marwijk haalde de finale van een WK. Een topprestatie voor Oranje. Maar toch, die overtredingen, het verdedigende spel… Het overkwam zijn voorganger Van Basten ook al eens, maar dit was toch gewoon Nederland-onwaardig!