Spring naar de content

Rekenvermogen PvdA neemt mythische proporties aan

De PvdA heeft een reputatie op te houden als het gaat om rekenen. Ouderen onder ons die niet van linkse huize zijn mogen nog graag terugpakken op Den Uyl, de legendarische partijleider en premier die onze maatschappij volledig maakbaar achtte. En als gevolg nog steeds symbool staat voor verspilling en mislukking.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

En nu we toch met geschiedenis bezig zijn: in die tijd hadden we een gierende inflatie met als gevolg staatsleningen die zomaar ruim 12% aan rente opbrachten. Kom daar nu eens om.

Was dat Den Uyl’s schuld? Welnee, zo weet ik inmiddels. Maar toen nog niet. Ik ben er in de loop der jaren van overtuigd geraakt dat economische ontwikkelingen zich in golfbewegingen voltrekken waarvan de uitkomst onontkoombaar is. Als je het geluk hebt premier te mogen zijn in een opwaartse golf, dan kun je rustig achterover leunen en wachten op je herverkiezing. Treft het noodlot je en moet je regeren tijdens een neerwaartse golf, dan is er geen redden aan: kommer en kwel is all over the place. En het is jouw schuld.

Natuurlijk hoeft u hier niet in te geloven. Ik doe het wel, ik geloof in Kondratieff-, Dow-, en Elliott Wave-patronen in de wereldeconomie. Op basis daarvan beleg ik en dat gaat goed.

Waarom deze uitgebreide inleiding? Omdat de toezegging van de PvdA er de komende regeringsperiode 100.000 banen bij te fietsen in dat licht moet worden gezien. Maximaal zit een regering een volledige periode van vier jaar, dat zou de PvdA, mits regerend en de val van een kabinet bespaard blijvend, tot 2016 aan het roer kunnen houden. Dan moeten we wel allemaal op de partij stemmen, anders mogen ze gewoon vier jaar backbenchen.

In mijn beleving duurt de crisis nog tot in 2016 voort. Er zal best tussentijds sprake zijn van oplevingen maar die 100.000 banen erbij, die gaan er niet komen. Alleen al het keren van de trend – de werkloosheid groeit op dit moment in een grote versnelling – vergt tijd. Welke nieuwe regering dan ook zal, zeker in eerste instantie, het aantal werklozen nog fors zien groeien.

Sympathiek voornemen dus van onze linkse vrienden die zich overigens in het partijprogramma ook opwerpen als beschermheer van het bedrijfsleven, groot en klein. Da’s even wennen maar daarmee komt er zo maar weer een Paars kabinet in beeld want op dit terrein kunnen PvdA en VVD elkaars rug krabben.

Het meest memorabele vind ik op dit moment het voornemen om 25.000 startersleningen met lage rente te verschaffen en zo ‘100.000 verhuisbewegingen’ op gang te brengen. Ik weet dat dit soort vermenigvuldigingen in de Bijbel wel wilden voorkomen maar zelf heb ik ze nog nooit waargenomen.

Op zichzelf is er ook wel een zekere logica: wie een huis koopt van iemand, stelt die ander in principe in de gelegenheid om ook weer te verhuizen. Tenzij de eerste een nieuwbouwwoning koopt, dan gebeurt er vervolgens niets, afgezien van een blije projectontwikkelaar. Zou die tweede partij ook weer opschuiven, dan raakt ook een derde partij in staat van woning te wisselen. And so on.

Als het zo simpel zou zijn, dan zou ik als PvdA nog veel ambitieuzer zijn en de lat niet op 100.000 verhuisbewegingen leggen. Waarom niet 200.000? Of 300.000?

Zolang de banken niet of slechts mondjesmaat hypotheken verstrekken leiden die 25.000 startersleningen misschien tot het dubbele aantal verhuisbewegingen. Kopen ze nieuwbouw, daar is nog een heleboel aanbod van en die eigenaren kunnen veel sneller bewegen, dan gebeurt er verder helemaal niks. En veel huizen staan te koop als gevolg van scheidingen. Die verkopers hebben het geld helemaal niet meer – laat staan voldoende inkomen – om weer opnieuw te kopen. Tip voor de PvdA: beperk je niet tot starters maar denk in een ketenfinanciering, help ook de volgende kopers en verkopers. Dan zou er échte beweging kunnen komen. Resulterend in een enorme impuls voor de economie. Want elke verhuisbeweging betekent tienduizenden Euro’s aan vervolg-uitgaven.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.