Spring naar de content

Sinterklaas blijft dit jaar in Spanje

Het internationale persbureau Reuters, doorgaans goed geinformeerd, weet te melden dat we dit weekend Spanje gaan redden. Ik moet zeggen: ik kijk er naar uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Nog niet zo heel lang geleden hadden we bijna elke week een speciale top: G7, G8, Europese ministers van Financien, Europese regeringsleiders. En dan was het doorgaans bal, er werden drastische maatregelen afgekondigd en de beurzen openden, zoals Wim Sonneveld dat z’n typetje liet zeggen strijk en set toesjoer de maandag erop met een flinke klap omhoog of omlaag. Dat waren zekerheidjes voor daytraders op de beurs die de vrijdag ervoor eind van de beursdag op beide opties een klein bedragje zetten.

Eén van die bedragjes was je dan maandag kwijt maar het andere kon zomaar tien keer over de kop gaan als je goed je best had gedaan en bekwaam had ingezet. Dat lukt je bij de Staatsloterij niet op die manier.

Tegenwoordig doen dit soort bijeenkomsten op de beurs niet zoveel meer. Of liever gezegd: helemaal niks. Gelukkig is er dit weekend geen bijeenkomst voorzien, althans officieel, en dat is een goed teken. Want er zal met Spanje toch wel iets moeten gebeuren. In elk geval met de Spaanse banken want de gaten dáár zijn niet meer op een conventionele manier dicht te lopen. Met een werkloosheid van ruim 24 procent, een kleine vijf miljoen Spanjaarden, heeft Spanje zelf eenvoudig het geld niet meer om z’n banken te kopen of redden zoals wij dat met ABN AMRO en ING deden.

Achter de schermen wordt er nu waarschijnlijk hard gebouwd aan een alles omvattende oplossing. Dat hoeft u verder niet zo serieus te nemen, we weten inmiddels ook wel dat het dat niet is, maar er wordt weer wat tijd gekocht. En dan kunnen de beurzen heel even flink opveren. Is er zondagnacht, zeg maar: voordat Azie open gaat – nog niets bekend of misschien zelfs ook helemaal niets gebeurd, dan kan de boel zo weer in elkaar klappen. Zoals u weet gaat dat naar mijn idee uiteindelijk toch wel gebeuren.

Want of de Spaanse banken en/of Spanje gered zijn voor dit moment, over een half jaar is het alweer Sinterklaas en is – zo leert ons Griekenland – al dat geld weer op.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat Reuters een heuse canard te pakken heeft. Dat is dan zo voor dit moment. Maar hetzelfde nieuwsbericht kan er met een andere datering later nog wel eens uit.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.