Spring naar de content

Daarom gaan we vreemd

Mannen gaan vreemd uit nieuwsgierigheid naar het nieuwe, vrouwen omdat ze iets missen in hun vaste relatie. Dat kwam naar voren uit een onderzoek van Datingdoctors onder 1500 leden. Van de vreemdgaande vrouwen gaf 65% aan dat zij thuis genegenheid tekort kwam en het dus buiten de deur zocht, 61% van de mannen zei meer last te hebben van een biologische nieuwsgierigheid naar andere vrouwenlichamen.
Een soortelijk verschil is beschreven in een groot Brits onderzoek onder 4000 proefpersonen dat ongeveer tegelijkertijd in het nieuws kwam: mannen zoeken naar seksuele opwinding buiten de deur, vrouwen vooral naar emotionele banden en romantiek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Het klopt wel. Als je erover nadenkt. Het hele cliché van de man die een minnares heeft en haar ‘belooft’ van zijn vrouw te scheiden maar dat nooit doet, kan voor een deel hierdoor worden verklaard. Ondertussen vindt de minnares in die getrouwde man haar grote liefde, want zij zocht namelijk naar liefde. Hij zocht alleen een nieuw vrouwenlijf. “We zien elkaar eens in de drie, vier weken, maar ze wenst dat we elk ons huwelijk in de steek laten en samen verder leven. Ze zou graag willen dat ik dat ook wens. Ze zegt dat ik laf ben, omdat ik bij mijn gezin blijf,” zegt Marcel (50) in het Corine Koole interview in Volkskrant Magazine van 26 mei.

Vrouwen gunnen het elkaar
Toen ik zelf wel eens vreemdging, was dat geheel in lijn hiermee. Ik miste van alles in de vaste relatie die ik op dat moment had en merkte: oh, er is een andere man die mij wél begeert en romantisch is en verlangend! Het was toen precies wat ik nodig had. Vrouwen die vreemdgaan en dat aan hun beste vriendinnen vertellen, krijgen daarom ook bijna zonder uitzondering de reactie: “Je hebt het wel verdiend!” Daarmee bedoelen de vriendinnen: je krijgt zo weinig van je eigen man de laatste tijd dat het logisch is dat je op zoek ging naar een beetje aandacht van een ander. Vrouwen ‘gunnen’ elkaar het vreemdgaan, bijvoorbeeld als manlief zelf is vreemdgegaan/als manlief een potje van de financiën heeft gemaakt/één of andere belangrijke belofte niet is nagekomen/te vaak in de kroeg hangt. Dan heb je volgens je vriendinnen als vrouw een verzetje verdiend. Ook als je op seksueel gebied niet aan je trekken komt, kan een buitenman een oplossing zijn. Vrouwen zoeken het niet alleen bij andere mannen maar ook bij elkaar, schreef ik eerder: ze zoeken ook in een vrouwenkus liefde en genegenheid.

Mannen willen nog graag alle vrouwen die ze nooit hebben gehad
Het handige aan het vrouwelijke verlangen is dat je als man dus ervoor kunt zorgen dat ze niét vreemdgaat: zorg dat ze niets (of zo weinig mogelijk) tekort komt. Voor vrouwen is het daarentegen vrijwel onmogelijk om hun man trouw te houden, als de onderzoeksresultaten kloppen. Tenminste, hoe kun je iemand die van nature nieuwsgierig is zijn nieuwsgierigheid afnemen?
Er is een nummer van country zanger Hank Williams jr. uit de tijd dat mijn ouders nog samen muziek luisterden: Women I’ve Never Had (1980). Williams zingt allemaal dingen die hij graag doet: muziek luisteren, veel wijn drinken, met vrienden hangen, een beetje roken. Ieder couplet sluit hij af met de zin: I like to have women I’ve never had.
Herkenbaar?

 

Onderwerpen