Spring naar de content

Zo, Spanje is ook gered. Voor een paar dagen

Afgelopen vrijdag meldde ik dat Sinterklaas dit jaar in Spanje blijft. Ook bracht ik het geruchtover dat persbureau Reuters over Spanje verspreidde: er zou dit weekend forse steun voor de Spaanse banken worden gevraagd en gegeven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Het gerucht bleek juist, zaterdagavond was alles in kannen en kruiken. Er was nog wel een kleine hickup, de ministers van Financiën, die gewoon thuis waren gebleven – er is niet voor niks een EK – rollebolden nog wel een beetje over het bedrag. Het IMF had ze vrijdag lelijk voor de voeten gelopen door te stellen dat 40 miljard wel genoeg zou zijn. De financiële markten dachten  meer aan 100 tot 125 miljard. Wie heeft er nu gelijk? Waarschijnlijk niemand, maar dat zal de tijd leren. Inmiddels weten we dat het 100 miljard is geworden.

De schijn moest worden vermeden dat het om steun aan Spanje gaat, het is steun aan de banken dus wordt de steun verstrekt via het lokale Spaanse noodfonds voor banken dat in 2009 werd opgericht en naar verluid nog maar een kleine zes (!) miljard zou bevatten. Goede inschatting van de problematiek destijds.

Probleem is nu wel dat dit lokale noodfonds door de Spaanse staat in het leven werd geroepen en dat de steun die er nu bij komt toch echt bij de Spaanse staatsschuld moet worden geteld. Die gaat dus al weer niet afnemen, voorlopig, die neemt weer toe en de rating-agencies zoals Fibbs en Moody’s krabben zich al weer achter de oren.

Vannacht hebben de beurzen in Azie al euforisch gereageerd op het nieuws, er staan plussen van rond de 2% op de borden. Europa opent vandaag ook flink hoger.

Toch denk ik dat de euforie van korte duur zal zijn als de markten goed door krijgen hoe dit nu weer in elkaar geknutseld is. Want zo gaat het altijd met euforie, er wordt overdreven. Premier Rutte heeft, geleerd hebbende van de Griekse problematiek, zich alvast ingedekt. Hij garandeert niet dat alles wordt terug betaald. Maar 90 tot 95 procent toch wel, zo denkt hij. Die percentages had hij beter niet kunnen noemen. Denk ik.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.