Spring naar de content

Zomergasten-gasten: waar is de acteur?

Wereldnieuws! Twitter ontploft! De Zomergasten zijn bekend! En de line-up is veelbelovend te noemen. Henny Vrienten, Ben Verwaayen, Jolande Withuis, Lidewij Edelkoort, Micha Wertheim en Adriaan van Dis zijn de ‘gelukkigen’ die zes zomerzondagavonden tegenover presentator Jan Leyers plaats mogen nemen om drie uur lang over hun favoriete televisiefragmenten te oreren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivo van Woerden

Een lijst om je op te verheugen? Nou en of. Wat opvalt is dat er dit jaar geen actrice of acteur tussen zit. Carice van Houten en Halina Reijn zijn immers al geweest. Annet Malherbe ook. Stuk voor stuk redelijke uitzendingen, al vielen de dames soms ook een beetje tegen.

Henny Vrienten lijkt me een mooi inkijkje in de muziekwereld te kunnen geven. Ben Verwaayen zal hopelijk de zakenwereld binnenstebuiten keren. Jolande Withuis mag sociologische perspectieven geven omtrent oorlog en, hopelijk ook, de huidige samenleving.
Lidewij Edelkoort is de trendwatcher der trendwatchers, en dus zal alles wat zij te melden heeft de zakenwereld van Ben Verwaayen op zijn voegen doen schudden (aandeelsgewijs). Micha Wertheim mag de eventuele gebakken lucht komen doorprikken en Adriaan van Dis, tja, Adriaan van Dis mag voor de avond der avonden zorgen.

Van Dis is natuurlijk zelf presentator van Zomergasten geweest en liet onlangs in De Wereld Draait Door nog vallen dat hij nu ook wel eens te gast zou willen zijn. Als iemand graag en veel over zichzelf en over zijn interesses vertelt, is het wel de welbespraakte schrijver.

Van Dis kun je voor een camera zetten en hem gewoon laten praten. Dat levert dan prachtzinnen op. En mooie overdenkingen. Over wie hij is, over vroeger, over nu. De series over Zuid-Afrika en Indonesië zijn daar al uit voortgekomen en zijn van grote kwaliteit. Ga daar maar eens aan staan als presentator. Van Dis, aardig en inlevend als hij is, heeft dat zelf al door en probeert zich vast aan te passen. Tegen NRC: “Verder ben ik als hete was in zijn handen.”