Spring naar de content

Verkiezingstunes: Buma’s bagagedrager en Els de Schepper

Het is een vrij nieuw fenomeen bij verkiezingscampagnes: een speciaal campagnelied. Het moet natuurlijk een herkenbaar nummer zijn, met een tekst die aansluit bij de partij-idealen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

In de Verenigde Staten worden al langer liedjes gebruikt. Barack Obama heeft het aardig geregeld. De immens populaire oer-Amerikaan Bruce Springsteen leent Obama zijn liedjes en trad af en toe op bij campagnebijeenkomsten. Ook bij Obama’s inauguratie was hij van de partij. Dat is goed voor Barack. The Boss is namelijk immens populair in the States, 22% van de Amerikanen wil dat hij een nieuw Amerikaans volkslied schrijft. Obama weet daarnaast ook wereldbands als U2 en Green Day aan zijn zijde.

In Nederland is er een heel andere campagneliedjescultuur. Vooruit, we hebben natuurlijk ook geen liedjesschrijver van het kaliber Springsteen, maar het mag best een beetje meer. Alleen de SP pakt bij elke verkiezingen uit met een eigen lied. Vaste zanger is Bob Fosko.

Marco Borsato schreef het ultieme socialistische lied in 2006, Rood. De Partij van de Arbeid ging er mee aan de haal maar werd teruggefloten door de in Blaricum woonachtige Borsato. Hij wilde zijn nummer niet aan de PvdA (of welke partij dan ook) verbinden.

Guus Meeuwis heeft met zijn Brabant natuurlijk een kneiter van een feelgood-liedje gemaakt. Hoewel het overal in Nederland luidkeels wordt meegezongen is het alleen bij de Provinciale Statenverkiezingen écht een topper. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het oeuvre van De Kast.

D66 schreef in 2010 een heuse wedstrijd uit om een campagnelied te componeren. De Assense band Asman ging er met de eer vandoor. Heeft u het nummer ooit gehoord? Het was bepaald geen viral. “Voor de komende verkiezingen weet ik niet of we weer een echt campagnelied gebruiken. Er is nog geen wedstrijd uitgeschreven of iets dergelijks.” Dat wordt dus weer geen hit.

HP/De Tijd geeft de campagneteams een voorzetje. Het ideale campagnelied voor elke partij. Voor het gemak vooral op basis van de titel.

VVD: Armand – Vrijheid is een volgetankte Mercedes
PvdA: Charlene – Een bosje rozen voor je moeder
PVV: Jason Derulo – Ridin’ Solo
CDA: Gers Pardoel – Bagagedrager Op Buma’s bagagedrager mag u allemaal mee
SP: Robert Heinz – The tomato song
D66: De Tunes – De gekozen Burgemeester
GroenLinks: Rammstein – Links-2-3-4 Niemand loopt nog uit de pas
CU: Cher – Believe
SGP: Els de Schepper – Altijd hetzelfde liedje
PvdD: Ik zag twee beren broodjes smeren

_________________________
Volg HP/De Tijd op Twitter!