Spring naar de content

ING blaast aftocht in Spanje

Bankverzekeraar noemt ‘risico’s te managen’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Gisteren gaf Jan Hommen, per ongeluk (en dat is zeker geen waardeoordeel in zijn geval) topman geworden van ING toen de crisis uitbrak, een presentatie. Dat deed hij tijdens een bijeenkomst die was georganiseerd door Goldman Sachs, u weet wel: de bankiers van God, volgens GS-topman Loyd Blankfein.

De positie van ING in Spanje heb ik op deze plek een maand geleden nog beschreven. Om niet te zeggen: er voor gewaarschuwd. Het kan snel gaan, een maand geleden was alles in Spanje nog ernstig maar onder controle, nu is het de volgende brandhaard. De bank zit voor tientallen miljarden in Spaanse leningen, gedekt door onroerend goed. Nu krijg ik zelf – omdat ik me daar ooit op abonneerde – met regelmaat aanbiedingen voor spiksplinternieuwe Spaanse villa’s en appartementen, direct aan de golfbaan, met kortingen van inmiddels 65%. Dat begon een of jaar of twee geleden met 25%. Daarbovenop kan ik bankfinancieringen krijgen tot 90% tegen een rente van 2%.

Dat is wat je noemt een kopersmarkt.

In mijn vorige column wees ik op de opmerkelijke overeenkomsten tussen het woordgebruik van ING destijds, toen het over Amerikaanse hypotheken ging – ‘geen vuiltje aan de lucht’ – en nu, bij de Spaanse hypotheken. Dat was gisteren niet anders, Hommen sprak van ‘dubbele zekerheid’ en ‘risico’s die zijn te managen’.

Toch gaat ING zijn posities in Spanje afbouwen. Dat lijkt me geen moment te vroeg. Zelf denken ze dat het in 2019 zover zo zal zijn dat ze daar weg zijn. En dat het vanzelf gaat, grotendeels door aflossingen. De wonderen zijn de wereld nog niet uit maar ik denk dat de betalingsmoraal in Spanje de komende jaren net zo’n snoekduik zal maken als de huizenmarkt al deed. ‘Vanzelf’ afgelost worden, daar droomt elke bankier van.

Vanochtend werd ING door Moody’s – de kredietbeoordelaar – weer verder afgewaardeerd, met negatieve vooruitzichten. Dat laatste als enige Nederlandse bank.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

 

_________________________
Volg HP/De Tijd op Twitter!

Onderwerpen