Spring naar de content

De vrouw is flexiseksueel

Vrouwen zijn flexibel in hun seksuele voorkeur, en dat kan niet echt wetenschappelijk worden verklaard, kopte de Huffington Post afgelopen week.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Bij mannen is het vrij duidelijk. Ze vallen op vrouwen. Of ze vallen op mannen. Zelden allebei. Als ze op vrouwen vallen, raken ze dus opgewonden van vrouwen. Als ze op mannen vallen, raken ze daarvan opgewonden. Logisch, zou je zeggen. Maar bij vrouwen blijkt het anders te liggen: vrouwen kunnen op mannen vallen en óók op vrouwen, of eerst op een man en daarna op een vrouw, of tegelijkertijd, enzovoort.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Homoseksualiteit is genetisch bepaald, bij mannen dan
De Italiaanse wetenschapper Andrea Camperio Ciani onderzocht waarom homo’s homo zijn, en vond gay man genes. Ja, homoseksualiteit bij mannen is grotendeels genetisch en hormonaal bepaald. Een man kan homoseksueel worden geboren en dat is aan te tonen.
Gedeeltelijk (voor 25 procent) blijken ook lesbische gevoelens bij vrouwen genetisch bepaald. Bijvoorbeeld: identieke tweelingzusjes bij wie het DNA doorgaans overeenkomt, vallen allebei op vrouwen of allebei niet. Maar hiernaast blijkt er een onduidelijk en onverklaarbaar gebied te zijn, waarin niet te zeggen is waaróm een vrouw wel of niet op andere vrouwen valt.

Flexibele seksualiteit bij vrouwen
Lisa Diamond van de Universiteit van Utah heeft het erotic plasticity genoemd: het gebied waarin de vrouwelijke seksuele voorkeur niet duidelijk is en vooral: niet vaststaat. De meeste vrouwen raken opgewonden van zowel mannen als vrouwen. Daarbij: hun seksuele voorkeur is niet alleen genetisch bepaald of aangeboren maar hangt veel meer dan bij mannen af van de culturele omgeving, van vrienden, van positieve of negatieve ervaringen met relaties, van trends en het kan daardoor gemakkelijk op latere leeftijd veranderen.

Al jaren wordt er gezocht naar een verklaring voor homo- en heteroseksualiteit. In een artikel in Psychologie Magazine in 2003 stond een vergelijkbaar onderzoek. Psychologe Ellen Laan merkte hierbij op dat flexibele seksualiteit bij vrouwen niet perse betekent dat alle vrouwen biseksueel zijn. “Bij vrouwen is lichamelijke opwinding meer losgekoppeld van hun gedrag,” stelde Laan.

De Amerikaanse onderzoekster Meredith Chivers had toen wel een evolutionaire verklaring: dat het voor vrouwen in sommige omstandigheden voordelig kan zijn seksuele contacten aan te knopen met andere vrouwen, om hun status te vergroten. Sommige apen doen het ook: “Seksueel contact met een dominante vrouwelijke aap kan de status van een wijfje vergroten.”

Waarom vrouwen van vrouwen houden
Dezelfde Chivers werkte mee aan een documentaire Bi The Way (2008) waarin ze zei: “Voor een vrouw is naar een naakte man kijken ongeveer net zo (weinig) opwindend als naar een landschap kijken.” Wat ze namelijk ook onderzocht: vrouwen raken opgewonden van zowel mannen als vrouwen in één of andere seksuele handeling, dus terwijl ze elkaar strelen of zoenen of vrijen of een suggestie daartoe bestaat. Het maakt dan niet uit of het hetero- of homoseksuele liefdesscènes zijn. Vrouwen kijken net zo lief naar vrouwen als naar mannen.

Wellicht houden vrouwen er daarom van om met andere vrouwen te zoenen en weet je eigenlijk maar nooit zeker of ze gay zijn of niet.

________________________

Volg HP/De Tijd op Twitter!