Spring naar de content

Vestia: wat is twee miljard nou helemaal?

Als ik dit schrijf komen de eerste berichten naar buiten over de deal die Vestia zojuist met de banken zou hebben gesloten. Rekent u even met me mee. Vestia heeft al 1,3 miljard euro bij de banken gestort. Er wordt nu opnieuw honderd miljoen ingebracht. En de banken lenen Vestia voor tien jaar 0,6 miljard. Dat lijkt toch op twee miljard.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Details zijn er verder nog niet naar buiten gekomen maar iets zegt me dat het gat dan toch nog wel ietsje groter moet kunnen zijn. Immers, de banken stonden voor wat betreft onderpand compleet met lege handen door een kunstje dat hen door Vestia c.s. werd geflikt.

Toch, voor twee miljard kun je een hoop huizen bouwen in het segment waarop woningbouwcorporaties zich richten. Ik denk ergens tussen de 10.000 en 15.000, hangt er vanaf of het flats of simpele eengezinswoningen zijn. Die komen er nu dus niet.

En Vestia is er maar één. Weliswaar een heel grote, maar andere corporaties zitten ook flink in de penarie. Als die een zelfde oplossingsrichting zoeken, dan betekent het dat er tienduizenden sociale woningen zijn gevaporiseerd nog voordat ze gebouwd werden.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.