Spring naar de content

Waarom Jamie Oliver kook-tv moet afraden

Ugandezen produceren een enorme lading ontlasting, leerde ik maandag bij Jamie Oliver’s programma Eat to save your life. Zo rond lunchtijd kwam de welbekende Britse chef op RTL 4 voorbij om de kijker te onderwijzen over goede voeding.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ivo van Woerden

Naast hem een groep vrijwilligers die stuk voor stuk medisch waren gekeurd en daarna vreselijke dingen te horen kregen. Een bejaarde dame moest huilen toen onthuld werd dat ze volgens de statistieken nog maar zeven jaar te leven heeft. Een morbide obese man was totally guttered dat er allemaal vet in zijn lever bleek te zitten. Als hij niet snel handelde, zou zijn lever versterven. Een blonde deerne vond het vreselijk om op een scherm een toekomstbeeld van haar lijf te zien. Als ze doorgaat met het dagelijks drinken van koffie verkeerd en het eten van chips wordt ze moddervet.

Jamie’s boodschap: Ze eten niet goed. Ze eten te zout. Ze eten te zoet. Ze kauwen niet goed. Kant en Klaar is fout. Frisdrank en alcohol ook. Oh en ze consumeren veel te weinig vezels, waardoor ze dus heel slecht poepen. Er kwam een kruiwagentje binnen met wat de jaarlijkse poephoeveelheid van een van de vrijwilligers moest voorstellen en die viel in het niet bij de bergen ontlasting die in Uganda worden gekakt. (Al vertelde Jamie er niet bij waarom de Ugandezen tot voorbeeld zijn verheven. Zijn de mensen in Uganda zo kerngezond? Hun levensverwachting is 54 jaar.)

Bewustwording
Het is wel duidelijk wat Oliver wil: bewustwording. Een goed streven, want als je weet wat je eet en waarom, kun je meer controle krijgen over je gezondheid. Een filmpje over de evolutie van de voedselindustrie werkte verhelderend: er wordt meer zout en suiker in kant en klaar maaltijden gestopt, omdat we dat lekker vinden en dus meer van die producten gaan kopen. De ontknoping van het programma bevatte een niet heel verrassende tip: maak zelf pastasaus, kost maar dertig seconden. En het is nog lekker en gezond ook.

Eerst vond ik Jamie Olivers programma informatief maar ook vervelend, omdat het zo belerend is. Maar al snel sloeg dat gevoel om toen RTL4 direct na Oliver het kookprogramma Baking Made Easy uitzond. Wellicht had RTL iets beter moeten nadenken over de inhoud van beide programma’s en of ze wel op elkaar aan zouden sluiten. Het ene kookprogramma is duidelijk het andere niet.

Likken
Baking Made Easy
wordt gepresenteerd door Lorraine Pascale, een model dat naar eigen zeggen een passie voor bakken heeft. Lorraine is Brits en mooi. Als je Lorraine iets ziet maken, krijg je er zin in. Ze zegt bij iedere handeling dat het eten zalig wordt. Er komt een taart voorbij. En nog een taart. Lorraine schudt telkens een kom suiker in een maatbeker leeg en kijkt daar verleidelijk bij. Ze heeft ook nog een idee voor een diner: haar variant van Macaroni & Cheese uit de oven, met extra kaas en kookroom. Lorraine likt aan spatels en maakt er verlekkerde geluidjes bij. Het water loopt je in de mond.

Tot in gedachten een belerende Jamie Oliver tussenbeide komt en zegt: “Eet je Lorraine’s voedsel, dan sterf je over zeven jaar omdat je aderen zijn dichtgeslibt! Dan heb je vooraf vreselijk aan diabetes moeten lijden. En helse pijnen moeten doorstaan omdat je lever het niet meer doet. Lorraine mag er slank uitzien, gezond kan ze niet zijn. Kijk niet naar dat gelik en dat geproef. Luister niet naar haar geluidjes. Vergeet bakmodel Lorraine!”

Misleidend
Zo blijkt dat Jamie Oliver niet alleen de voedselindustrie zou moeten bestrijden in het onderwijzen van zijn kijkers. Hij zou ook de programma’s waarmee hij zelf groot is geworden eens onder de loep moeten nemen. Want is de superslanke Lorraine die aanmoedigend aan aderdichtslibbende sausjes likt, niet net zo misleidend als de kant- en klaar maaltijdenindustrie?

Daarom een laatste tip voor een goed en gezond leven: kijk zo min mogelijk naar kookprogramma’s. Voor u het weet heeft u diabetes.

Bekijk hieronder het eerste deel van Jamie Oliver’s Eat to safe your life. De rest vind u hier

Toch nieuwsgierig naar Lorraine? Hier maakt ze weer iets waarvan u mogelijk hart- en vaatziekten kunt krijgen:

Onderwerpen