Spring naar de content

Muziek om op te schieten

Onze veteranen hebben een – hoe zeggen we het vriendelijk – eigen smaak als het gaat om hun favoriete muziek. Zo blijkt uit de Top-50 die zij op verzoek van hun lijfblad Checkpoint ieder jaar weer mogen opstellen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Dit jaar is er een nieuwe nummer 1, juicht het blad, en dan is het even schrikken om te zien dat het Vera Lynn is met haar From the time you say goodbye. Het lied dateert van net na de oorlog, en het mag niet verbazen dat de keuze ervoor het werk is van een ware geriatrische lobby. Die mag ook verantwoordelijk worden gehouden voor hoge noteringen van liedjes als Als ik in mijn klamboe lig te dromen van Lou Bandy, als het gevoelige Brandend Zand van Anneke Grönloh, of Klappermelk met suiker van Wieteke van Dorp die met maar liefst zeven nummers in de Top-50 staat, waaronder Soerabaja, Hallo Bandoeng en Geef mij maar nasi goreng.

Gelukkig hebben de jongere veteranen ook meegedaan, en zij kiezen voor nummers als Brothers in arms van Dire Straits, With or without you en Where the streets have no name van U2, en voor Kijk omhoog van Nick & Simon. Op 49-ste plaats staat Born to run van Bruce Springsteen, die laatst nog op Pinkpop optrad.

De Top-50-verkiezing is een lumineuze vondst, want de keuze voor een bepaald liedje zegt iets over de gemoedstoestand van iemand die de dood onder ogen heeft gezien of heeft veroorzaakt en gedurende lange tijd is verstoken van zijn familie. Zelf waan ik mij onmiddellijk in Vietnam als ik We gotta get out of this place van The Animals hoor, met die rauwe, zuivere stem van Eric Burden. Dan loop ik zo mee in een patrouille, behoedzaam schuifelend over een paadje tussen de rijstvelden, op weg naar een gehucht waar ‘de vijand’ zich verborgen houdt. Het enige dat je hoort is je bonkende hartslag.

In de Top-50 van Checkpoint had ik ook meer The Doors-nummers verwacht. Alleen Riders on the storm staat erin, maar er zijn mooiere, zoals L.A. Woman, Light my fire of The End, dat ook gebruikt werd in Apocalypse Now, de beste Vietnam-film.

En waar is James Brown, de king of soul? Misschien is hij te Amerikaans, te ‘zwart’, want de lijst maakt een ding zeer duidelijk: de muzieksmaak van onze jongens en meisjes is behoorlijk ‘wit’.

De hele lijst is terug te vinden op www.veteranendag.nl.