Spring naar de content

Air France-KLM: wat zijn beleggers toch een smerige opportunisten

De ellende voor ontslagen werknemers wordt op de beurs omgezet in een enorme stijging van het aandeel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Vorige week schreef ik al over het aandeel Air France-KLM, vooral over de dreigende teloorgang als er niet fors verder gesaneerd zou worden. Het aandeel daalde binnen een paar jaar méér dan 90% in waarde. Kostenbesparingen zijn aan de orde van de dag maar ze helpen niet genoeg, ik voorzag nog veel meer maatregelen.

Vanochtend maakte het bedrijf het ontslag van 5.120 personeelsleden bekend waarvan zo’n 700 in Nederland, bij KLM. Opgeteld bij het natuurlijk verloop en pensioneringen wordt 10% van het aantal arbeidsplaatsen geschrapt. Bovenop al lopende reorganisaties.

De eruit voortvloeiende ellende voor werknemers en gezinnen wordt op de beurs direct omgezet in een stijging van het aandeel van ruim 7% ten opzichte van de slotkoers van gisteren. Maar wie vanochtend vroeg – voordat het nieuws bekend werd – kocht, kon later 9,9% procent winst bijschrijven. In een paar uur.

Het is het kapitalisme in zijn meest brute vorm. En we gaan de komende jaren nog veel meer van dit soort scenario’s zien. Het is nodig voor het herstel van de economie.

 

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.