Spring naar de content

Banken kunnen bij de ECB nu ook terecht met bagger

Vrijdagmiddag maakte de Europese Centrale Bank (ECB) bekend dat banken daar geld kunnen lenen tegen onderpand waarmee u bij uw eigen bank echt niet hoeft aan te komen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Het is het zoveelste wanhoopsoffensief van deze lender of last resort om de liquiditeit van banken te vergroten. Lenen bij de ECB kon altijd al maar, net als bij uw hypotheek, wil de bank wel zekerheden. Op uw huis is het de norm dat u tussen de zeventig en honderd procent van de executiewaarde kunt lenen. Wat de executiewaarde destijds was stond in een prachtig taxatierapport. Wat u nu voor uw huis zou kunnen krijgen, dat wil niemand weten. Reden waarom banken executoriale verkopen wanhopig proberen te voorkomen, dan moeten ze immers hun verlies nemen.

Lenen bij de ECB werkt volgens hetzelfde principe, al worden de eisen die aan het onderpand worden gesteld steeds minder. Met als sublimatie de mededeling van vrijdagmiddag: banken kunnen nu zelfs portefeuilles van leningen meebrengen met een zogenaamde Triple-B-rating. U weet nog wel van die mooie Rabo-televisiecampagne waarin de bank pochte met zijn Triple-A-rating. Tussen Triple-A en Triple-B zitten heel heleboel zogenaamde notches en het duurt heel lang voordat je zover bent afgezakt. Overigens heeft de Rabobank nog altijd een zogenaamde stabiele AA-rating.

Nu wordt het goed mogelijk dat allerlei rommelportefeuilles van wisselend kaliber zich in Frankfurt opstapelen tot een niveau waarbij problemen zich wel hebben verplaatst maar niet worden opgelost. Want u en ik verzorgen mede de financiering van de ECB. En zo zit u straks tot uw nek indirect in het Spaanse onroerend goed waarvan u altijd wilde afblijven.

Wat hebben banken eigenlijk dat wij niet hebben? Zo wil ik ook wel lenen. Flink veel want de rente is ook nog eens te verwaarlozen, die ligt onder de inflatie.

 

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

Onderwerpen