Waarom foute mannen sexy zijn
Mijn vriendinnen hadden het er al langer over maar ik was er nog niet aan toegekomen, tot vorige week: de nieuwe Amerikaanse serie Girls. Het is de nieuwe Sex and the City maar dan helemaal anders: omdat de vrouwen geen dertigers zijn maar twintigers, nog niet rijk maar arm en (soms) slecht gekleed. Zij worstelen met vriendjes die allemaal eikels blijken te zijn, hebben seks die voortdurend vrij gênant uitpakt en de hoofdpersoon heeft voor televisiebegrippen een bijzonder lelijk figuur.
Daarom is het ook zo leuk om naar te kijken. En omdat iedere vrouw waarschijnlijk wel iets van zichzelf herkent – ook al wil ze dat liever niet – in de mollige, onzekere, maar tegelijkertijd ook narcistische, intelligente maar ook naïeve flapuit Hannah (die in werkelijkheid Lena Dunham heet, 26 jaar is, de serie zelf heeft geschreven en geregisseerd en door New York Post de nieuwe Woody Allen wordt genoemd). Een Volkskrant journalist – die blijkbaar vorige week op hetzelfde idee kwam om te kijken – schreef zaterdag dat Girls ‘een anti-sprookje’ is: “Zo’n parade van slechte seks zie je zelden op televisie.”
Het waren niet alleen de zeer vermakelijke slechte-seksscènes die me opvielen maar ook het thema: lieve versus foute mannen. Huisgenote Marnie heeft een lieve vriend. Hij is knap om te zien en hij is dol op haar. Hij is zo lief dat ze er totaal op afknapt. Want hij zegt nooit wat híj wil maar hij vraagt bij alles of Marnie het wel leuk vindt. Ik snapte als kijker meteen waarom ze niet opgewonden van hem raakt en wel over andere mannen fantaseert. Hij zet haar zodanig op een voetstuk dat hij zelf helemaal verdwijnt.
Hannah heeft een vriendje dat vreemdgaat en bot is tegen haar, weinig van zijn liefde laat merken en haar dwingt op haar buik te gaan liggen als hij zin heeft om met haar te vrijen. Hij masturbeert waar ze bij staat en is trots op zijn piemel, terwijl zij toekijkt en over totaal andere dingen praat om zichzelf een houding te geven. En ook al zie je als kijker dus dat deze Adam een botte, zelfingenomen eikel is, toch snapte ik meteen waarom Hannah zo verliefd op hem is. Want hij is iemand, hoe eigenaardig ook, en daar is hij trots op. En dat is sexy.
Bij mijn moeder in de tuin hadden we het over één van mijn vriendinnen en haar lastige relatie met een bot, zelfingenomen maar tot weinig-serieuze-dingen-in-staat-zijnd vriendje en mijn moeder verzuchtte: “Waarom vallen al die jonge, knappe, intelligente vrouwen nou op van die lapzwansen?” Daarmee bedoelde ze niet in de laatste plaats haar eigen dochter en mijn relatie met de vader van mijn kinderen. Maar ze doelde ook op handenvol andere jonge vrouwen die ze kent, en dochters van vrienden, die blijkbaar allemaal naar dezelfde soort ‘foute mannen’ toetrekken.
Het antwoord geeft de serie Girls eigenlijk: een té lieve man is niét sexy – alle mannen ten spijt die hebben geleerd lief te zijn van hun overgeëmancipeerde moeders. Een man die niets zelf kan verzinnen maar bij alles vraagt hoe jíj het graag wil is een complete seksuele turn-off. Een man moet een beetje zelfingenomen zijn en wat stout, een tikkeltje gek of egoïstisch. En daarnaast natuurlijk ook graag een lieverd, iemand die naar je luistert en bij voorkeur niet vreemdgaat. Maar ik denk dat je zonder het eerste voor het tweede nauwelijks nog interesse hebt.
Niet voor niets is Fifty Shades of Grey – de roman waarin een jong meisjes een verhouding krijgt met een dominante man die haar tot zijn seksslaaf wil maken – meer dan 10 miljoen keer verkocht. Een man moet – sorry feministen – in de relatie op één of ander vlak dominant blijven, trots zijn op zichzelf en niet bang zijn voor ons. Dat vinden wij leuk.