Spring naar de content

Stop de terrasverarming

Tot acht uur ‘s avonds mag de kachel aan op het Amsterdamse terras. Daarna is het over, want die terrasverwarming is maar slecht voor het milieu.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Dat zijn de regels die het Amsterdamse stadsbestuur naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Met name GroenLinks is het al jaren een doorn in het oog, die terrasverwarmers. Zo pleitte Tweede-Kamerlid Wijnand Duyvendak namens die partij al in 2008 voor een verbod op terrasverwarming. Ook in Amsterdam, waar GroenLinks sinds 2006 in het stadsbestuur zit, wordt al jaren geprobeerd de terrasverwarming aan banden te leggen. Tot nog toe zonder succes, want de Raad van State besloot eind 2011 dat een verbod van de Amsterdamse gemeente op terrasverwarming voor Café Nasty (what’s in a name) ongegrond is. Nu is er dus een nieuwe poging.

Ondernemers
De aanschaf van terrasverwarming heeft een vlucht genomen sinds het rookverbod dat in 2008 is ingevoerd. Als het niet mogelijk is om inpandig een rookruimte te installeren, is terrasverwarming een logische stap om geen klandizie te verliezen. Natuurlijk kost het energie, die terrasverwarming, een hoop energie zelfs.

Maar energieverspilling is everywhere. Dan kunnen we winkeliers ook gaan verbieden om in wintertijd hun deuren open te laten staan om zo de klanten naar binnen te lokken. Bejaarden kunnen we in verzorgingshuizen prima nog een extra vest aan laten trekken in plaats van de verwarming op 23 graden te zetten, en het koffieapparaat dat hier op de redactie altijd aanstaat – op voorspraak van onze hoofdredacteur, want dan hoef je niet eerst te verwarmen als je je cup erin stopt – daar moet ook een boete op komen te staan.

Als het echt om het milieu te doen is, zijn er veel logischer oplossingen dan een verbod, zoals een maximum stellen aan het energieverbruik per vierkante meter horecaoppervlakte. Dan kunnen ondernemers in ieder geval nog een eigen afweging maken: binnen wat kouder, maar buiten wel verwarming. En laten we wel zijn, die afweging maken ondernemers sowieso wel. Als de kosten niet tegen de baten opwegen, stoppen horeca-ondernemers echt wel met terrasverwarming. Elektriciteit is niet goedkoop en wordt alleen maar duurder, dus er zijn voldoende prikkels om het terras op de goedkoopst mogelijke wijze te verwarmen.

Als het aan GroenLinks ligt zitten we straks in de kou en in het donker (want al die verlichting in cafés, is dat nou nodig?) ons biertje te drinken. Verbieden van de buitenverwarming is niet de oplossing. Wie nu met een energiezuinige vorm van terrasverwarming komt, gaat absoluut rijk worden – en de eerste creatieve oplossingen zijn al een feit. The invisible hand draait vanzelf aan de juiste knop.

 

————————–

Volg HP/De Tijd en Edwin van Sas ook op Twitter