Spring naar de content

Waarom eigenlijk geen Balkenendenorm voor Beatrix?

De PVV wil dat de salarissen van het koningshuis met twintig procent worden gekort. Dat vind ik een onzinnig idee.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Maar laat ik eerst mijn positie duidelijk maken. Ik ben een groot fan van het koningshuis in het algemeen en ons koningshuis in het bijzonder.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Op jonge leeftijd had ik het genoegen de helaas te vroeg overleden prins-gemaal Claus te mogen ontmoeten. Hij was zelfs min of meer speciaal voor mij gekomen – hij kwam mij iets van zijn schoonvader brengen – maar daar gaat het hier nu niet om. Op latere leeftijd mocht ik ook Hare Majesteit tweemaal de hand schudden en een kort praatje met haar maken. Ik moet zeggen: heel beschaafde mensen, met gevoel voor humor ook nog. Voor zover ik me ergens aan ergerde was het aan leden van de hofhouding met wie ik soms voorbereidende gesprekken moest voeren. Daar zaten – maar ook hier gaat het om uitzonderingen – pedante typetjes bij die zich vereenzelvigden met het veronderstelde niveau van functie.

Ik heb me laten vertellen dat de Oranjes er warmpjes bij zitten, heus oud geld. Ze zouden ons land er dus ook gewoon voor de eer bij kunnen doen. En dat, als je voor een koningshuis kiest, dat wat paleizen, een hofhouding en forse onkosten met zich mee brengt, tant pis. Dat vergoeden we gewoon want dat zouden we met een president ook allemaal (bijna) zo doen. Komen we bij het salaris. Ergens, een paar kabinetten geleden, is er in ons land de gekte van de Balkenendenorm ontstaan. Ik ben er niet voor, ik hang het adagium aan: if you pay peanuts, you get monkeys. Dat naamgevende kabinet heeft dat naar mijn mening ook direct bewezen.

Maar goed, we zitten er mee en de achterliggende gedachte is dat als je het land wilt dienen, het geld op de tweede plaats moet komen. De vervulling van een diepgevoelde wens, de eer én voor een aantal echt foute types de zucht naar macht: daar gaat het om. Consequent ontkom ik er dan niet aan deze lijn naar onze geliefde koningin door te trekken.

Ze heeft al geld van zichzelf, we regelen al die paleizen en de mensen er omheen. Welk salaris moet daar dan nog bij? Ik zou zeggen: we houden het zoals het is óf we doen de Balkenendenorm. Maar we gaan in geen geval lopen millimeteren zoals de PVV nu voorstelt. Twintig procent eraf is zo niet-koninklijk.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.