Spring naar de content

‘Doorgaan met de euro is verschrikkelijk gevaarlijk’

In het nieuwe nummer van het maandblad HP/De Tijd waarschuwt een ex-adviseur van Tony Blair: ‘Stop met die euro, voor er een revolutie uitbreekt.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Angela Merkel en haar ‘medegelovigen’ kunnen op de zoveelste eurotop reddingsplannen bedisselen tot ze een ons wegen, dat de eurozone op enig moment uiteen zal vallen staat vast. Je kunt er dus maar het beste nu gecontroleerd mee stoppen. Het alternatief is net zo lang doormodderen tot de Duitse bevolking in verzet komt, waarschuwt de Brit Derek Scott. “En politieke instabiliteit in Griekenland is één ding, maar in Griekenland…” Inderdaad, Scott is een onheilsprofeet. Maar wel een van goede huize. Hij was zeven jaar lang economisch adviseur van de eurofiele Britse premier Tony Blair.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Scott (65) waarschuwt in het julinummer van HP/De Tijd dat Europa wordt geregeerd door ‘een Europese nomenklatoera’. “Het zijn dromers, die niet handelen in het belang van het volk.” Merkel behoort ertoe, en Mark Rutte kennelijk ook, constateert Scott. Wat zulke politici volgens hem onvoldoende snappen, is dat welke ‘reddingsconstructie’ er voor de euro ook wordt bedacht, Duitsland enorme economische schade zal lijden. Er zal namelijk een transferunie ontstaan, waarbij de rijke eurolanden de arme sponsoren. Scott: “Doorgaan met deze euro gaat Duitsland honderdvijftig tot tweehonderd miljard euro per jaar kosten. Permanent.”

Extremistisch verzet
De leiders op het vasteland proberen hun bevolking nu versneld een politieke unie op te leggen, maar Scott voorspelt dat de wal hier het schip zal keren. Zij het niet meteen. “Het grote verschil tussen Groot-Brittannië en landen als Duitsland en Nederland is dat in zijn eigen land euroscepsis in alle grote partijen voorkomt. Zelf is Scott lid van de centrumlinkse Labour Party (zeg maar de Britse PvdA). Er zijn ook veel prominente ‘Tories’ tegen de euro. Scott: “Maar op het continent steunen alle grote partijen het europroject. Gevolg: het verzet moet worden opgepikt door partijen die als extremistisch worden beschouwd, zoals jullie PVV. Dat versterkt de consensus bij de andere partijen: we moeten dóór met die euro. En dat is verschrikkelijk gevaarlijk.”

De baas van het onderzoeksbureau Lombard Street Research, dat voor Geert Wilders onderzoek deed naar een terugkeer naar de gulden, kent hij heel goed. “Charles Dumas. Goeie vent.” Maar wel verketterd door de andere Nederlandse politici. Scott: “Dat bedoel ik dus: Charles is een ongelovige. En dus wordt hij voor lunatic uitgemaakt. Zo ging dat vroeger ook in de Sovjetunie.”

Lees meer in het julinummer van HP/De Tijd, dat nu in de winkel ligt. Of beter nog, voor 14,95 krijgt u de volgende zes nummers lekker thuis!

Onderwerpen