Spring naar de content

Het is tijd voor een clown op de Eurotop

Vandaag komen ze weer bij elkaar, de dames en heren waarop we in Europa onze hoop hebben gevestigd, voor alweer de negentiende Eurotop.  En net als de achttien voorgaande keren loopt de beurs er met een korte felle stijging op vooruit. Waarschijnlijk om kort daarna weer in het ravijn te storten. Want zo gaat het tot nu toe steeds.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Valt het u ook op dat de landen met de grootste problemen zich het hardste roeren, vocaal? Duitsland – met in zijn kielzog Nederland en Finland – moet dít doen. We moeten dát doen. We moeten van alles. Het gerucht gaat dat de Italiaanse premier Mario Monti overweegt zijn portefeuille neer te leggen als hij zijn zin niet krijgt. Hij zou alles hebben gedaan wat er van hem gevraagd wordt en nog wordt hij niet geholpen. Inderdaad heeft hij een bewonderenswaardig aantal nieuwe wetten door het parlement geloodst. Allemaal waren ze in de ontwerpfase zeer ambitieus, eenmaal in de stemmingsfase waren ze door getraineer, compromissen en tientallen amendementen verworden tot een slap aftreksel. En bovendien, ik kom al een jaar of veertig met veel plezier in het land maar ik heb nog nooit de indruk gekregen dat de wetten er daar iets toe doen.

Ik zou er wel voor zijn als zo’n Monti zijn zin niet krijgt en inderdaad opstapt. Dan komen er nieuwe verkiezingen en wordt de partij van de clown Beppe Grillo, bij de huidige stand van zaken in de peilingen, de grootste. Het lijkt me echt hilarisch om bij de twintigste Top der Toppen een heuse clown op het bordes te hebben, de sublimatie van de machteloosheid. Maar aan de andere kant ook hoopgevend: van een clown worden we doorgaans vrolijk, dat is goed voor het consumentenvertrouwen. Het geeft hoop. En hij wijst ons, zonder dat zijn kop eraf gaat, op het domme van ons handelen.

Ik kijk er naar uit.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.