Spring naar de content

Mag je een béétje wijn wanneer je zwanger bent ?

Ik ben een product van wijn, noten en rauwe vis. Mijn moeder at en dronk het probleemloos toen ze zwanger van me was.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sanne Rooseboom

Voor mij is dat anders. Als ik dat doe, ontwikkelt mijn kind zijn hersenen niet en krijgt ie een listeria-bacterie. Tenminste, dat kán. We weten steeds beter welke risico’s er kunnen kleven aan bepaalde voeding en als zwangere neem je al dat advies vreselijk serieus.
Toen ik afgelopen weekend in Liverpool was, wees een serveerster me op het risico van de notenkoek die ik wilde kopen.
‘Er zitten noten in,’
‘Dat snap ik.’
‘U weet zeker dat u niet allergisch bent?’
‘Ja, zeker weten.’
‘En uw baby?’
Jemig, mijn baby? WTF. Die is niet eens in staat zonder navelstreng te eten, die bemoeit zich niet met mijn notenkoek. Toen ik het later googelde bleek ze een punt te hebben; er zijn sporadische gevallen bekend waarbij baby’s met aanleg voor allergie, gevaarlijk allergisch worden voor noten omdat hun moeder noten at tijdens de zwangerschap.

Nu hebben Britten serieuze voorzichtigheidissues, deels ingegeven door een angst voor schadeclaims. De deur van elke Britse lift vertelt je dat hij open en dicht gaat, museums waarschuwen dat er kunst kan hangen die kinderen schokt, tv-programma’s waarschuwen voor lichtflitsen omdat die een epileptische aanval kunnen opwekken. Angst voor een notenkoek past mooi in dat rijtje. Maar de vraag blijft: welk advies neem je serieus als je zwanger bent en waar leef je langs?

Verdoemlijstjes
Rode wijn werd nog niet zo lang geleden aangeraden om hoogzwanger een beetje te ontspannen. Donker bier zou goed zijn voor je borsten. Lever voor de broodnodige vitamine B. Nu staan alle drie op de verdoemlijstjes, gewoon omdat we meer weten. Voortschrijdend inzicht zal de generaties na ons doen stoppen met het consumeren van producten die we nu nog niet kunnen bevroeden. Melk drinken? (teveel hormonen in de koe) Zwemmen? (zelfs sporen van blauwalg kunnen vergroeiingen opleveren) Achter de computer zitten? (de onnatuurlijke lichtbron samen met herhaalde klikbewegingen kunnen bij de ongeboren vrucht stress veroorzaken).

Dit bedenk ik hè, niet écht je computer uit doen en alle melk en blauwalg door de wc spoelen. Mijn medische kennis is evenveel waard als mijn huidige capaciteiten als taxidermist. Het gaat erom dat we het nog niet weten. Bijna iedereen van mijn leeftijd (en ouder) is gezond geboren ondanks de milde drank en rook-zucht van onze moeders. Maar we weten niet hoe vaak het mis is gegaan door die paar glaasjes wijn per week.

Kaas en rauwe melk
Voor wie er geen ervaring mee heeft; dit zijn de producten die je in Nederland worden ontraden wanneer je zwanger bent: alcohol, drugs, sigaretten (de ‘duh-categorie’). Dan leverproducten, zachte kaas gemaakt van rauwe melk, voorverpakte kant-en-klare vis, rauwe vis of schaal- en schelpdieren, roofvissen (Waaronder tonijn. En haai.) Paling, rauw vlees, rauwe of slechts half doorbakken eieren.
Dan moet je niet meer dan vier cafeïne-houdende dranken per dag drinken, niet te veel drop of zoethout eten, niet teveel rabarber, venkel, pesto en kaneel. En natuurlijk op alle huis-tuin en keuken medicijnen letten (hoestdrank meestal niet, paracetamol is ok, ibuprofen verboden).

Haarverf
In Amerika spinnen de hoofden van zwangeren al helemaal van al het goed bedoelde advies. In dit artikel op Salon.com gaat een duidelijk zwangere vrouw naar de kapper om haar haar te laten verven. Dat kán niet. Boze blikken, beschuldigende waarschuwingen. Of haarverf kwaad kan voor een ongeboren kind, is een vraag die je online erg veel besproken ziet (grappig dat je uit zo’n detail kunt afleiden hoeveel ouder we worden tijdens onze zwangerschappen, omdat het vaak gaat over grijsdekking).

De consensus lijkt te zijn dat niet-permanente verf gewoon helemaal geen kwaad kan. Alleen chemische, permanente verf en bleek zou via de haarwortels en je huid in de buurt van je baby kunnen komen. Maar de Amerikaanse voorzichtigheid stopt daar niet. Er blijken flinke groepen bijna-moeders te zijn die deodorant, bodylotion en make up liever niet gebruiken – just in case. Koffie, waar we in Nederland best relaxed over doen, staat in de VS gelijk aan alcohol en roken tijdens de zwangerschap.

Soms vergeet ik het gewoon even, wat wel en niet mag. Die buffelmozzarella op een borrel, is dat erg? Dat gebakken ei waarvan de dooier eigenlijk nog zo heerlijk zacht geel was, kan het kwaad? Die halve zak honingdrop? En die paar slokken rode wijn waar ik soms echt even heel veel zin in heb, hoe erg is dat nou echt? Maar aan de andere kant, als er ook maar een duizendste procent kans is op schade bij je baby, waarom zou je je dan niet gewoon inhouden?

Onderwerpen